Spelglädjen lyfter farsen

NÖJE

GÖTEBORG

Humorn är rätt förutsägbar.

Ändå lyfter "Stulen kärlek", tack vare en ensemble som sprudlar av spelglädje.

Foto: BO HÅKANSSON
Thomas Hedengran, Annika Andersson och Laila Westersund.

Krister Claesson, när han var skådis i duon Stefan & Krister, har här skrivit sin första fars som helt och hållet ska spelas inomhus. Lite mindre buskis, lite mer traditionell springa-i-dörrar-komik.

Intrigen är inte så märkvärdig. Överklassparet ( Dag Malmberg, Annika Andersson) med dött äktenskap får samtidigt besök av både en inbrottstjuv ( Mikael Riesebeck) och en försäkringsmäklare ( Ulf Dohlsten) som tänker stjäla respektive värdera en värdefull tavla. Krister Claesson bollar med genrens vanliga förvecklingar och missförstånd. Första akten är småseg, andra har ett betydligt bättre tempo.

Det som lyfter farsen är skådespelarna. Alla är rutinerade, alla sprudlar av spelglädje. Det gäller inte minst Laila Westersund, i sin första roll på fem år, och Thomas Hedengran, som ett pensionärspar i huset bredvid.

Här har också Claesson lite grann hittat en ny form, en både rolig och medmänsklig skildring av ett äldre par, som liksom pratar förbi varandra, men där det ändå fortfarande bubblar starka känslor inombords. Lysande dialog, lika suveränt skådespeleri.

Stulen kärlek

Jan-Olov Andersson