- Jag har aldrig spelat ljuva typer

Ingela gör succé som prästfrun i "Så som i himmelen"

1 av 2
EN OKÄND KÄNDIS Ingela Olsson är ett etablerat namn i branschen, men det är kanske först nu hon fått sitt stora genomslag med rollen som prästfru i biosuccén "Så som i himmelen".
NÖJE

Fina flickor går bort.

Ingela Olsson dras till mörkare karaktärer.

Nu knockar hon biopubliken som den frigjorda prästfrun i "Så som i himmelen".

- Jobbar inte du på Karolinska?

Ingela Olsson är van att bli igenkänd - om än inte identifierad. Med 25 år som skådespelare, främst inom teatern, är hon ett etablerat namn i branschen men rätt okänd bland folk på gatan.

Fast det har blivit ändring på det nu. Sedan Kaj Pollaks film "Så som i himmelen" fick publiken att vallfärda till biograferna låter det istället:

- Åh, det är ju du som är prästfrun! Tack för en fantastisk film.

Lite blyg

Ingela Olsson ler lite förläget när hon berättar om kändiskarusellen.

- Jag blir ju glad förstås men lite blyg. Dessutom känns det märkligt när jag har hållit på så länge. Men syns man inte i tv eller på film, då finns man inte, konstaterar hon.

Ingela Olsson kommer från en alldeles vanlig familj i Småland där kultur inte hörde till samtalsämnena vid middagsbordet.

Kärleken till teatern föddes i stället då hon flyttade till Paris efter gymnasiet.

"Utsvulten"

- Jag var utsvulten på kultur och slukade all teater. Eftersom det var 70-tal tog jag saken i egna händer när jag kom hem och startade en fri teatergrupp.

Numer har hon basen på Teater Galeasen i Stockholm. Där hyllas hon just nu för sin insats i pjäsen "Prinsessdramer".

- Jag har aldrig spelat några ljuva typer. De är så tråkiga. Dessutom har man sett dem till leda.

- För kvinnor är utseendet många gånger ett fängelse. Det är så mycket större risk för oss att definieras efter hur vi ser ut. Jag har ingen lust att spela en fin tant i lång klänning på Dramaten.

Prästfrun Inger i "Så som i himmelen" kan knappast tryckas in i den mallen.

- Nej, det var en roll att bita i. Hon ligger ganska nära mig. Okej, jag flippar inte ur och tappar kläderna, men jag är känslomässig och intensiv precis som hon.

karin lindstedt