Drabbad av cancer igen

Charlie Norman: Jag fick snabb hjälp och lindring

NÖJE

BRO

Charlie Norman, 83, har återigen drabbats av cancer.

Den här gången i prostatan.

- Det manliga underlivet är ett konstruktionsfel från vår Herre, säger han.

Foto: MALIN ARNESSON
"NU ÄR ALLT FRID OCH FRÖJD" Charlie Norman tar just nu igen sig i hemmet i Bro norr om Stockholm. Men redan i kväll är han tillbaka på scenen - trots att han i början av månaden låg fem dagar på sjukhus för cancer i prostatan. "Jag får finna mig i behandling ett tag framöver", säger han.

Problem med urinvägarna fick den folkkäre jazzveteranen att uppsöka sjukhus i början av månaden.

Läkarna upptäckte en tumör i prostatan och Charlie Norman blev kvar på sjukhuset i fem dagar.

"Inte dramatiskt"

- Jag fick snabb hjälp och lindring men får finna mig i behandling ett tag framöver. Det är inte så dramatiskt med en vanlig prostatacancer. Det hinner man ju bara dö av om man blir 105 år, säger han.

Trots cancern är Charlie Norman vid gott mod när Aftonbladet träffar honom och hustrun Dagny i parets villa utanför Stockholm.

Han beskriver sjukdomen som "naturliga ålderskrämpor" och betonar att det inte är någon fara med honom.

Opererade bort tumör

- Jag har ingenting att gnälla över. Inte ens om jag skulle försöka undersöka möjligheterna. Tids nog blir det nog mer dramatiskt, men den smällen får vi ta då. Just nu är allt frid och fröjd, peppar peppar.

Förra gången Charlie Norman drabbades av cancer var 1998.

En tumör opererades bort och artisten lever nu med en stomipåse på magen.

- Man har ju påsar och djävulstyg så man ser ut som en hembränningsapparat när man tar av sig byxorna, säger han och skrattar.

Trots sina 83 år fortsätter Charlie Norman att uppträda flera gånger i månaden. När han fick beskedet om cancern ställde han endast in en handfull spelningar.

I kväll sitter jazzlegendaren bakom pianot igen.

- Jag befinner mig inte i dödens väntrum direkt, utan nu ska det bli full fart igen. I morgon (läs: i kväll) ska jag spela på en jazzklubb i Täby. Det ska bli skönt att damma av sig lite sjukhuslukt.

"Det är en morot"

Charlie Norman tycker att musiken är den bästa medicinen.

- Jag säger stackars jävlar om dem som inte har en morot framför sig. När jag spelar har jag dels enormt roligt själv, dels möjlighet att glädja andra. Vem har det privilegiet vid den här åldern?

2 500 män dör varje år

Fredrik Svedjetun