”En Farmendeltagare bor hemma hos mig nu”

Läs chattet med Christian Gergils

NÖJE

Christian Gergils säger: Hej på er! Nu är jag redo att svara på frågor - om Farmen och särskilt om finkulturens märkliga nedlåtande syn på dokusåporna. /christian g

Peter säger: Hej Christian! Vad innebar Strix "slavkontrakt" och hur var dina känslor när du läste kontraktet?

   Christian Gergils säger: Tidigare har dokusåpadeltagare varit tvungna att avsäga sig rätten att jobba i eller medverka i några andra TV-kanaler under ett helt år från det att finalprogrammet sändes. Det tyckte jag var orimligt och detta har också kritiserats en hel del tidigare.

hej säger: tycker du att tiden på farmen var som du väntade dig ?

   Christian Gergils säger: Tiden på Farmen var mycket svårare än jag trott. Framför allt reagerade många väldigt konstigt på att det var kameror där. I alla fall första veckorna.

Joakim säger: Du är ju bäst på farmen,jag förstår inte varför dom på farmen är sur på dig

   Christian Gergils säger: Tack! Jo att de blev sura berodde väl på att jag tyckte att man ska anstränga sig och inte slöa när man får en så'n här möjlighet. Och så att jag var ofin nog att säga vad jag tyckte - även när folk gjorde korkade saker och inte visste vad de höll på med.

Olle säger: Umgås du med några av deltagarna nu efter inspelningen?

   Christian Gergils säger: Ja. Och en av dem bor till och med hemma hos mig och min tjej Åsa just nu. Men om jag avslöjar vem det är - och vilka jag har kontakt med så riskerar jag nog att avslöja lite om händelseutvecklingen är jag rädd.

johanna säger: ser du på varje avsnitt av farmen?

   Christian Gergils säger: Ja, så fånig är jag faktiskt. Dessutom är det ju spännande att se hur producenterna väljer att framställa det som hänt. Mycket kan ju inte komma med när det bara är en halvtimme om dagen.

S säger: Vad gör en hästpsykolog?

   Christian Gergils säger: "Hästpsykolog" är faktiskt ett uttryck som andra hittat på. Det finns ju inte formellt, men beskriver rätt bra vad jag gör: Tar hand om hästar som inte funkar för 'vanliga' ryttare och rider in hästar som andra inte kan rida in. Även tar hand om hanteringsproblem och sådant.

säger: Jag antar att ditt deltagande i farmen är ett listigt sätt att komma tillbaka i rampljuset....när kommer den bok jag antar du skriver förresten? ett bra tips annars*ler*

   Christian Gergils säger: Hm... Är jag avslöjad nu? Jo det är klart att jag sökte en möjlighet att komma tillbaka till den offentliga debatten -- och samtidigt få möjlighet att bättre visa vem jag fakttiskt är. Jag var riktigt bedrövad över den bild som gavs av mig tidigare i media. Bok? Bra idé. Har jag en köpare i så fall?;-)

Olle säger: Är dokusåpa verkligen kultur?

   Christian Gergils säger: Ja det är inte bara kultur utan dessutom ett starkare och i flera avseenden bättre sätt att berätta saker om vår samtid och hur människor tänker, känner och reagerar, än vad filmen, den traditionella dokumentären elller för den delen romanen är. Tycker jag.

AeT säger: Har du gjort upp med ditt förflytna eller tycker du fortfarande att knarket ska släppas fritt?

   Christian Gergils säger: Njae, gjort upp och gjort upp. Jag är mer engagerad i att hitta ett sätt att göra samhället bättre. Är engagerad i missbruksfrågor och sitter i styrelsen för något som heter Svenska Brukarföreningen, som startats och drivs av fd heroinister. Men för deras skull och för att minska problemen i samhället tror jag fortfarande på en mer liberal politik, med respekt och socialt/medicinskt stöd som ledstjärnor istället för polisinsatser och fängelse. Men det är en otroligt svår fråga att utveckla i en chat. Jag har ingen färdig modell men tror på en helt annan inriktning än den som variit den svenska drogpolitiken hittills.

annika säger: Vad tycker du om Brödrasskapets pakt. Visste ni om den redan på ön?

   Christian Gergils säger: Nej, jag stod ganska mycket utanför de där intrigerna och pakterna. Min princip var att försöka vara ärlig och vara mig själv. Det jag tyckte illa om var framför allt Marios - och i viss mån även Mickes och Jonas - dubbelspel och oärlighet. Men det är ju deras sätt att försöka vinna tävlingen. Precis som i poker får man faktiskt bluffa hur mycket man vill, men sedan är den stora frågan om bluff och falskspel leder till målet. Eller om ett mer sant och ärligt förhållningssätt gör det.

Hasse säger: Farmen har ju urartat fullständigt. Slitz-brudar med lösnaglar... Hur många av deltagarna anser du egentligen skulle kunna driva en farm?

   Christian Gergils säger: De flesta skulle faktiskt kunna göra det. Maria fila ner sina naglar inför sista kampen i hopp om att det skulle blivit en fysisk gren. Problemet var väl mer att de flesta var så slöa och oansvariga. Inte att de inte skulle ha kunnat om de hade försökt.

anders säger: tyckte du som jag att det var lite småmärkligt att en människa som "Milli" skyltade med sitt IQ på 187 och att hon kan mycket språk när hon inte förstår att det är fel att elda i vedförrådet?? åsså blev hon arg för att du tillrättavisa henne!!? märkligt... men kul att titta på! tack för scenen!

   Christian Gergils säger: Ja, Milli var märklig på många sätt. Men hög IQ och sunt förnuft går väl inte alltid hand i hand. Fast jag hade inte hört hennes skryt om hög IQ förrän hon anklagade mig för att ha sagt "vart tog de 187 i IQ vägen". Vilket alltså var ett rent påhitt från hennes sida. Vilket ju oxå är märkligt sätt att agera.

glenn säger: Tjena Christian!

Tycker du det var rätt av tv4 att inte klippa bort nettans ena bröst även fast hon la in en önskan om att det skulle klippas bort?

   Christian Gergils säger: Jag tyckte det var helt ok att visa det faktiskt. Även om det inte precis var något jag ville se;-)

Manne säger: Varför anmälde du dig till Farmen?

   Christian Gergils säger: Jag ville få en chans att visa lite mer av vem jag faktiskt är, än den bild jag fick i media när jag var känd i början av 90-talet. Och så tycker jag verkligen attt dokusåpan är en underskattad kulturform och ville lära mig mer om hur den funkar - och lära mig om hur jag själv och andra fungerar i ett så extremt sammanhang.

NisseO säger: Vad är det du är känd för sen tidigare?

   Christian Gergils säger: Jag var engagerad studentpolitiskt och hade en närmast anarkistisk, ultraliberal hållning. Bland annat höll vi på med liberal civil olydnad, drev svartklubb och gömde flyktingar för att visa att vi ansåg att individens rättigheter ibland står över lagen - och att lagstiftarna i en demokrati inte får kränka den enskilda individen hur som helst.

Eva säger: Skötseln av djuren visas väldigt lite, tycker jag.De måste väl ändå skötts om ordentligt eller?

   Christian Gergils säger: Ja, djuren sköttes hela tiden på ett bra sätt. Sedan var det väl inte alla som klarade av djuren (så några av oss fick dra ett ganska tungt lass) men det är en sak som kommer i programmet.

johanna säger: Fanndes det nån kärlek på farmen?

   Christian Gergils säger: Jadå, det var ganska mycket puss och gull och kuckilurande. Men för min del var väl kärleken mer allmänt utåtriktad och inte så mycket något jag riktade mot någon enskild eller fick så rasande mycket tillbaka av.

caroline säger: vem tycker du om mest på farmen??

   Christian Gergils säger: Den vita kon är min favorit utan tvekan.

Stefan säger: Vilka har framställts annorlunda enligt din uppfattning?

   Christian Gergils säger: Sven-Mikael är en bra person, som periodvis pushades att vara/verka elak och hård på ett sätt han inte är. Även några av tjejerna framställs faktiskt lite som karikatyrer. De var inte alls så Slitz-brudiga som det kan verka. Och Patrik var inte fullt så tyst som det verkar nu - även om han var lite väl sparsmakad med snacket i början.

   Christian Gergils säger: Ja, nu är chatten slut. Tusen tack för alla bra och roliga frågor. Önskar vi kunnat hålla på en timme till. Men det blir kanske fler tillfällen. Den som vill skicka privata frågor och brev kan alltid göra det till TV4.

Ta hand om er och var snälla mot varandra, så ses vi!;-)

kram!

/Christian