SVT ljög om nyhet

Reporter uppgav falsk identitet för att få intervju

Foto: björn lindahl
gillrad fälla Aftonbladets reporter Daniel Nyhlén trodde att han skulle intervjuas till programmet ”K-Special” – det hade SVT:s reporter Maria Sveland uppgett på telefon. I själva verket arbetar hon på ”Faktum” och ville se om Nyhlén skulle gå på ett falskt nyhetstips, fabricerat av SVT.
NÖJE

SVT:s reporter ljög sig till en intervju.

Och försökte plantera in en falsk nyhet i Aftonbladet.

- Vi ska se till att det här aldrig händer igen, säger Jan Axelsson, chef för SVT Nyheter och samhälle.

Palmlöf.

Det var för en vecka sedan som SVT:s reporter Maria Sveland sökte Aftonbladets reporter Daniel Nyhlén för en intervju.

Hon uppgav sig ringa från kulturprogrammet ”K-Special” och menade att hon ville göra ett personporträtt på Nyhlén.

I måndags träffades de.

- Under intervjun ringde en anonym kvinna och tipsade mig om en nyhet rörande prinsessan Madeleine. Reportern från ”K-Special” blev nyfiken på hur jag skulle följa upp tipset och jag berättade hur jag skulle gå till väga.

Då tipset, efter de vanliga kontrollsamtalen, visade sig vara falskt, kollade Nyhlén upp tipsaren som visade sig jobba på SVT.

Jobbar på ”Faktum”

Efter fler samtal visade det sig att reportern Maria Sveland jobbar på tv-profilen Olle Palmlöfs nya samhällsprogram ”Faktum” - inte på ”K-Special”.

- Jag tycker det är anmärkningsvärt att en reporter ljuger för att få sina intervjuer. Hennes plan var att plantera en falsk nyhet i Aftonbladet och ge mig skulden för detta, säger Daniel Nyhlén.

På SVT ser man allvarligt på att en av kanalens reportrar brutit mot de pressetiska reglerna och uppgett sig jobba på en annan redaktion.

- Det här är inget lämpligt arbetssätt. Vi ska inte uppge några falska redaktionsnamn när vi ber om en intervju och vi ska se till att det inte händer igen. Så arbetar inte vi och jag har aldrig varit med om att det här hänt förut, säger Jan Axelsson, chef för SVT Nyheter och samhälle.

”Inte bra yrkesetik”

Olle Palmlöf menar att redaktionen på ”Faktum” hoppades att den falska nyheten skulle tryckas i Aftonbladet men att han inte var medveten om att reportern gjorde intervjun under falska förespeglingar.

- Vi ville utsätta Daniel Nyhlén för ett journalistiskt test. Eftersom hans yrke bygger på skvaller och tips ville vi se om det gick att plantera en falsk nyhet, säger Maria Sveland.

Är det rätt att bryta mot de pressetiska reglerna för att få en intervju?

- Det är teknikaliteter som är mindre intressanta i sammanhanget.

Peter Johnson är ledamot i Yrkesetiska nämnden:

- Det ska väldigt mycket till innan det är acceptabelt att ta till metoder där man förfalskar sin identitet. Att fabricera ett tips tyder inte alls på någon bra yrkesetik, äger han.

Linda Hjertén