”Jag kunde ha varit död”

Sven-Bertil Taube låg medvetslös på gatan – rånad på flera tusen

1 av 2 | Foto: PETER VAN DEN BERG
hemma i london Sven-Tertil Taube återvände i går till hemmet i sydvästra London efter att ha legat tre veckor på sjukhus och rehabiliteringshem i Sverige. Nu berättar han för Aftonbladet om natten som höll på att kosta honom livet.
NÖJE

LONDON

Sven-Bertil Taube låg medvetslös, klädd i smoking, mellan två bilar på Ulrikagatan i Stockholm.

Några meter bort låg gitarren.

Det var mitt i natten och Sven-Bertil hade halva kroppen ute i vägbanan.

- Jag kunde varit överkörd och död. Jag är så glad att jag lever, säger han.

Efter drygt tre veckor på sjukhus och rehabiliteringshem är Sven-Bertil på benen. Och redo att berätta om natten som kunnat kosta honom livet.

Den folkkäre 69-åringen flög hem till London i går för att återförenas med hustrun Mikaela och tioårige sonen Felix.

Aftonbladet mötte honom på Heathrow.

I bilen till bostaden i Parsons Green i sydvästra London berättar Sven-Bertil för första gången om vad som hände natten mellan den 3 och 4 september:

”Jag befann mig i Sverige och hade jobbat en vecka med tv-serien ”Medicinmannen”. Den här fredagen firade en av mina goda vänner födelsedag och höll uppvaktning i Östermalmshallen i Stockholm.

Jag klädde mig i smoking och tog min gitarr och åkte dit. Jag sjöng lite och höll tal, det var en liten kul grej, bara. Kvällen var mycket trevlig, jag kände mig i fin form utan att för den skull vara för berusad. Jag hade full kontroll. Jag var ju i Sverige för att jobba.

Klockan kan ha varit mellan ett och halv två natten till lördagen när jag lämnade festen. Jag tog taxi till en lägenhet som jag hyrt på Ulrikagatan. Två av mina grannar, som också var med i Östermalmshallen, tog en senare taxi.

Strax efter att jag klivit ur taxin händer någonting. Jag blir uppenbarligen nedslagen, det är det enda jag kan tänka mig. Allt blir svart. Taxin hinner väl åka i väg och jag står där ensam iklädd smoking och gitarr på en tom gata mitt i natten ... jag måste ha varit ett tacksamt offer. Men det finns inga vittnen, inga bevis. Jag kan bara gissa.

Om jag av någon anledning hade trillat av mig själv skulle knappast gitarren ha legat flera meter bort. Dessutom hade jag blivit rånad.

Medvetslös på gatan

Under festen hade min kompis Kurre gett mig ett kuvert innehållande 2 000 kronor. Det var pengar som han ville skänka till min grabb Felix tennislektioner.

Jag hade stoppat på mig kuvertet, men när jag vaknade upp på sjukhuset var det tomt i innerfickan. Lite småsedlar var också borta.

Sven-Bertil har inga egna minnen av det som följde. Han har dock fått berättat för sig vad som hände.

Hans två grannar kom till Ulrikagatan lite senare under natten. De hittade då Sven-Bertil medvetslös mellan två parkerade bilar med huvudet ute i vägbanan. De ringde efter ambulans som körde honom till Danderyds sjukhus.

Sven-Bertil:

- De trodde kanske att jag bara varit full och somnat på gatan, jag vet inte. Men efter vad jag har hört så reste jag mig upp när jag kom till sjukhuset - och föll sen ihop medvetslös. De upptäckte då att jag hade en stor bula i bakhuvudet.

Det blev ny ambulansfärd till S:t Görans sjukhus för specialistvård. Där låg Sven-Bertil Taube i ett komaliknande tillstånd i nästan två dygn. Situationen var allvarlig. Han hade drabbats av en mycket kraftig hjärnskakning.

Läkarna: Ta det lugnt

- När jag vaknade upp visste jag inte var jag befann mig eller vad som hade hänt. Nu har det ju klarnat lite här uppe i skallen, men det finns frågetecken att reda ut fortfarande.

Sven-Bertil Taube, som för sju år sedan drabbades av en hjärtinfarkt, fick genomgå skallröntgen och en mängd tester. Efter en tids rehabilitering var han frisk nog att åka hem till London, där han bott i 30 år.

- Jag var i oväntat fin form. Inget fel på blodet, njurarna eller levern. Det får man vara glad för, säger han.

Sven-Bertil har nu läkarorder om att ta det lugnt, vila mycket och ta kortare promenader. Han har ännu inte bestämt om han ska genomföra höstens konsertserie ”Stjärnklart” i Sverige.

- Får jag vila ett par veckor kanske jag är i form igen.

Misstankarna om rån? Blir det polisutredning nu?

- Jag har inte orkat engagera mig i det. Just nu är jag bara glad att leva.

Tidigare artiklar

Peter Wennman