”Mamma tycker jag borde söka hjälp”

”Bachelor”-Heidi berättar om sina ätstörningar

1 av 2 | Foto: maria östlin
Heidi berättar att vännerna nu oroar sig för henne och att hon drabbas av trötthet coh humörsvängningar.
NÖJE

Dokusåpa-tjejen Heidi Ershult är besatt av att gå ner i vikt. Den senaste tiden har kilona rasat och för Klick! berättar hon nu för första gången om sina ätstörningar.

Kändiskarriären började med att Heidi var med i den första säsongen av Kanal 5:s ”Bachelor” där hon och ett gäng andra flickor skulle tävla om Andreas Lauritzens gunst. Heidi vann inte men tv-tittarna gillade henne. Därför dök hon snart upp i som deltagare i dokusåpan ”Big Brother”. Och ännu snabbare dök hon ner i säng med muskelknippet Henrik Schön inne i ”BB”-huset.

- Vi hamnade i dubbelsängen kyssandes. Det var sjukt mycket alkohol inblandat i den historien. Och så här i efterhand skulle jag faktiskt inte vilja peta på den där killen, berättar Heidi som ändå förklarar att hon inte ångrar vad hon gjorde.

Efter ”Big Brother” blev Heidi inbjuden till festfixarnas partyn och i veckopressens vimmelreportage syntes hon regelbundet.

Heidi uppskattade mediernas fokusering, men började tänka på hur hon såg ut. På bara några få månader har Heidi rasat oroväckande mycket i vikt.

För första gången berättar hon nu om sina ätstörningar och om hur hon blivit uppmanad att söka hjälp.

- Jag har märkt hur folk har stirrat, tisslat och tasslat. Men jag har inte brytt mig. De senaste månaderna har jag varit helt besatt av att väga mig, äta lite och alltid rätt.

I och med att Heidi tappade sina kilon började hon sakta ersätta maten med komplimangerna som haglade på kändiskalasen.

- Jag ser ju mig som snygg och fräsch. När jag sen fick höra att folk omkring mig tyckte likadant ville jag bara gå ner ännu mer.

Nu är Heidis vänner och föräldrar oroliga för att viktfokuseringen har gått för långt.

- Mamma tycker jag söka hjälp för de tror att jag har fått anorexia. Och det är klart när jag tänker på det själv så är jag väl kanske i riskzonen. Om jag äter en frukt så funderar jag nästan bara på hur många kalorier det är i den, säger hon.

Och dina vänner, hur har de reagerat?

- De har slagit larm eftersom de märkt att jag har förändrats, inte bara till det yttre. Jag är trött och får kraftiga humörsvängningar. Jag märker också att jag blir arg, sur och grinig.

- I grund och botten är det ju en ätstörning för att det har ju satt sig psykiskt. Jag vill gå ner ännu mer.

Har du funderat på att söka någon form av professionell hjälp?

- Jag tycker inte att jag har några problem. Även om jag har tappat mycket i vikt så mår jag bra och är lycklig.

De senaste månaderna har Heidi försörjt sig på barjobb för kändisar så att hyran kan betalas.

- Det handlar om allt från att sitta på en scen i en soffa och dricka alkohol till att vimla på dansgolvet med gästerna. Det är lätta pengar, berättar Heidi.

Sedan i somras arbetar Heidi också som Slitzflicka. Det innebär att hon i kort topp och jeans ska vimla med de oftast stupfulla grabbarna på diskoteken.

- Sedan när det är Happy Hour som vi kallar det, tar vi av oss topparna och står i bikini. Det brukar vara väldigt populärt, säger Heidi som drömmer om att så småningom börja studera till fastighetsmäklare.

Känns det inte billigt att bara stå där och visa sig?

- Jo, det är lite förnedrande, men samtidigt är jobbet ganska kul och så tjänar man ju som sagt enkla pengar.

Den drabbade värderar sig själv utifrån vikt

Daniel Nyhlén