Deltagarna ska banta - med huset fullt av godis

Nya dokusåpan får hård kritik

NÖJE

BERLIN

En tv-barack full med mat. Plus tolv kraftigt överviktiga bantare.

I lördags drog den tyska dokusåpan "Big Diet" i gång.

Nu rasar läkare och kostexperter mot tv-programmet.

"Big Brother" är ute i Tyskland. Nu är det bara "Big Diet" som gäller.

I förrgår började inspelningen av den omdiskuterade dokusåpan. Då flyttade tolv kraftigt överviktiga personer in i en tv-barack i Köln. Under 105 dagar ska deltagarna försöka gå ner så mycket som möjligt i vikt. Allt medan tv-kamerorna snurrar.

Experterna: Det kan vara skadligt

Programmet sänds varje kväll i den tyska kanalen RTL2. För att göra tävlingen mer spännande är hela tv-containern full av fet mat och godsaker. Den deltagare som lyckas hålla dieten och går ner mest vinner sedan sin förlorade vikt i guld. Programledare blir tv-kändisen Margaretha Schreinemachers som själv väger 52 kilo.

I programmet deltar också kostrådgivare som ska fastställa hur mycket var och en bör tappa varje vecka. Når deltagaren inte målet blir det gult kort. Fyra gula kort - och man blir utkastad ur serien.

Men redan växer protesterna sig starka i Tyskland.

En rad tyska läkare och kostexperter har varnat för de signaler "Big Diet" sänder ut. De pekar på att programmet kan vara skadligt för deltagarna om de förlorar vikt i allt för snabb takt. Men det värsta är att en kollektiv bantningshysteri kommer utlösa en våg av anorexia och andra ätstörningar, menar kritikerna.

Nu har även kändisar gett sig in i debatten och protesterar mot dokusåpan. Marianne Sägebrecht, känd bland annat från filmen "Bagdad Café", rasar över RTL2:s slogan: "Tyskland blir snyggare. Tyskland bantar."

- En obeskrivlig fräckhet, säger hon.

Asbjorn Svarstad