Whitneys väg mot katastrof

Stjärnan har prövat allt knark - nu kämpar mamman för hennes liv

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET BILD
1994... Whitney har sålt miljoner skivor och samtidigt gjort karriär som skådespelerska med filmen ”Bodyguard” – där hon också sjöng megasuccén ”I will always love you”
NÖJE

HOLLYWOOD.

Filmkarriär, sångstjärna – Whitney Houston hade allt.

Men drogerna har ödelagt framgångssagan.

Whitney är nu så märkt av missbruket att hon drabbats av tandlossning och tappar hår.

Aftonbladet har grans-kat stjärnans uppgång och det fall som för andra gången inom loppet av ett år tvingat in henne på avvänjning.

När polisen i förra veckan omhändertog Whitney, 41, var det i sista stund. De ingrep sedan hennes mamma, gospelsångerskan Cissy, slagit larm.

– Cissy visste att det handlade om liv eller död, säger en uppgiftslämnare.

Redan i fjol tvingades Whitney söka hjälp. Men hon lämnade avvänjningskliniken efter bara fem dagar.

– Hon kommer att fortsätta avvänjningen på egen hand, hette det i ett uttalande från stjärnans läger.

Missbruket skenar

Inget kunde ha varit mer fel. Visserligen har Whitney i intervju efter intervju försäkrat att drogerna är ett avslutat kapitel. Men hon har trillat dit igen. Och missbruket skenar.

– Cissy inser att Whitney kommer att dö om hon inte får stopp på det, säger källan.

Stjärnan har tagit allt utom crack. Nu sägs valet av droger vara crystal meth. Drogen intensifierar hjärnans verksamhet, gör användaren extremt hög och eliminerar hungerkänslor. Den ökar hjärtfrekvensen, leder till andningssvårigheter och högt blodtryck.

Långvarigt missbruk kan leda till döden.

– Likt de flesta tunga narkomaner har Whitney gradvis ökat dosen – för att få samma kick som i början.

Vänner till släktingar säger att missbruket syns tydligt.

– Hon ser förstörd ut. Kinderna är insjukna, nyckelbenen sticker ut, knäna påminner om dörrhandtag och huden flagnar, säger en av dem i National Enquirer.

Den 43-åriga sångerskan beskrivs som rena skelettet.

– Håret är tunt och faller av. Hon klagar över smärtor i tandköttet och att tänderna börjat lossna. En av hennes bekanta har berättat att hon redan tappat en tand i överkäken.1

Sålde 14 miljoner

Whitney föddes i Newark i New Jersey 1963. Tidigt stod det klart att hon hade en framtid i nöjesbranschen. Hon sjöng i kyrkan, körade åt kusinen Dionne Warwick och gjorde inhopp som fotomodell.

1983 ”upptäcktes” hon av skivbolaget Aristas boss Clive Davis. Två år senare kom debutalbumet, ”Whitney Houston” som sålde i 14 miljoner exemplar.

Ännu större blev sångerskan med ”I will always love you”, som också blev ledmotiv i ”Bodyguard” 1992, där hon spelade mot Kevin Costner.

Då hade Whitneys problem redan inletts.

En stor del av skulden har lagts på hennes make, Bobby Brown. De träffades 1989 och gifte sig 1992. Men att bara ge honom skulden är enligt uppgiftslämnaren inte rätt. Båda ska vara lika självdestruktiva.

– Whitneys och Bobbys liv har blivit en elakartad spiral av droger och sömn. De blir höga ihop, skrattar och ser en film. När de nyktrar till lägger de sig och sover. Sen börjar det om igen.

Brown har gripits för att ha misshandlat sin hustru.

”Båda två slåss”

– Samma sak där, båda slåss, säger källan i National Enquirer.

– De kan utkämpa rena barfajterna. Bobby har kört handen genom väggen och stolar har förvandlats till kaffeved. Whitney nöjer sig med att kasta askfat och glas.

Parets rikedom – Whitney skrev 2001 ett kontrakt värt cirka en miljard kronor – gör att missbruket till stor del kunnat hållas privat.

Bortsett från ett marijuanaavslöjande på flygplatsen på Hawaii 2000 och Whitneys egen berättelse om att hon ”provat alla droger utom crack”, avfärdas larmrapporterna som påhitt.

Men nu tycks Cissy inte längre vilja bidra till den falska fasaden.

Hon ska ha fått en chock när hon nyligen konfronterade Whitney utanför villan i Atlanta.

– Cissy blev förskräckt när hon såg sin supersmala dotter vandra omkring på tomten likt en hemlös. Whitney kände först inte igen sin mamma.

Mammans krav på att dottern skulle söka hjälp avfärdades. Inte heller har det hjälpt att hon försökt prata med Brown.

Det pågående bråket hotar att splittra familjen.

– Cissy har gjort klart att hon bryter med Whitney om hon inte underkastar sig hjälp. Hon hotar också att se till att sångerskan förlorar vårdnaden om dottern, Bobbi Kristina, 12.

Det sistnämnda tycks ha tagit skruv. Än är Whitney kvar på avvänjningen.

Kanske räddar det hennes liv.

DOKUMENT: Whitney Houston

Magnus Sundholm