Hon försökte ta livet av sig

Nu berättar Ainbusk-Marie om sin svåra depression

NÖJE

Ainbusk räddade livet på medlemmen Marie Nilsson Lind.

En period var hon så deprimerad att hon försökte ta sitt liv.

- Jag ville inte leva längre, säger hon i programmet "Kulturåttan" på TV 8.

Foto: HANNA TELEMAN
djupt deprimerad Ainbusk-stjärnan Marie Nilsson Lind är fortfarande inte frisk från depressionen hon hamnade i som tonåring och som höll på att kosta henne livet. "Det sätter sig i kroppen och jag blir aldrig riktigt av med en del svarta hål", säger hon.

Ainbusk Singers bildades i byn När på Gotland 1983. Två systrar och två vänner blev en av Sveriges mest framgångsrika kvartetter. I dag, 22 år senare, är de fortfarande en grupp.

På måndag i TV 8 sänds en lång intervju med systrarna Josefin Nilsson och Marie Nilsson Lind.

Djup depression

Där berättar Marie Nilsson Lind bland annat om sin jobbiga uppväxt.

-Min tonårstid var oerhört deprimerande och fylld av ångest. Jag hamnade i en depression när jag var 12-13 år. Jag ville inte leva längre, försökte ta livet av mig och kände ett enormt självförakt och hat till mig själv, säger hon till reportern Björn Linell.

Ainbusk räddningen

De mörka åren blev dock ljusare när Ainbusk bildades och Marie fick ge utlopp för sina tankar i låttexter. Marie Nilsson Lind berättar för Aftonbladet:

-Ainbusk har räddat livet på mig. Men samtidigt har gruppen blivit så viktig att jag har fått svårt att få mitt privatliv att fungera. När vi är lediga står jag där helt nollställd och vet inte vad jag ska göra, säger hon.

Fortfarande sjuk

Hon avslöjar även att depressionerna fortfarande finns kvar.

-Om man tidigt fastnar i ett deprimerat tillstånd som jag gjorde får man lära sig att leva med depressioner. Det sätter sig i kroppen och jag blir aldrig riktigt av med en del svarta hål. Jag har egentligen gått i terapi från och till ända sedan tonåren.

-De sista fem åren har jag varit sjukskriven från och till på grund av total utmattning och de depressioner som följer, säger hon.

I TV 8:s intervju berättar även Josefin Nilsson att hon funderat på att hoppa av Ainbusk.

Turné i sommar

-Man kan inte stå och falla med det här yrket. Det blir bara ytligare och ytligare. Alternativet vore att göra något helt annat. Vad vet jag inte, säger hon.

Närmast gör Ainbusk ett antal spelningar i Visby och till sommaren väntar en turné.

Pontus Hammarlund