"Runar är en idiot"

Tommy Körbergs attack mot kändispastorn, frikyrkorna och Vatikanen

Foto: Andreas Bardell och Peter Kjellerås
"IQ SOM EN MANET" Runar Sögaard fick utstå en våldsam attack av Tommy Körberg i måndags. Den folkkära artisten uppträdde i Ljungby och passade i sitt mellansnack på att idiotförklara kändispastorn.
NÖJE

Tommy Körberg går till attack mot Runar Sögaard, frikyrkorna och katolska kyrkan.

– Runar, han är en idiot, IQ som en manet. Jag vet inte hur frikyrkan lyckas få fram sådana intellektuella kalhyggen, sa han mellan låtarna under en konsert i måndags kväll.

”Plumpt”, tycker biskop Anders Arborelius.

Den folkkära artisten uppträdde tillsammans med Tommy Berndtssons trio i Ljungby i måndags kväll och hans mellansnack väckte upprörda känslor och ilska bland publiken.

Vill inte kommentera

Tommy Körberg gick bland annat till attack mot kändispredikanten Runar Sögaard och enligt tidningen Dagen jämförde han honom med en åsna.

– Han är en idiot, IQ som en manet, sade Körberg från scenen.

Aftonbladet fick i går en hälsning från Runar Sögaard via hans presskontakt Marie Torstensson.

– Runar hälsar att han inte ens tycker att det är värt att kommentera det hela, säger hon.

Förvånar kyrkan

Tommy Körberg attackerade även påven och Vatikanen under sin konsert.

– Så fort man lyfter på en sten i Vatikanen så kommer det fram en sån där neanderthalare, sa han.

– Är det sant? Sa han så? Jag blir väldigt förvånad över att en så känd person uttrycker sig på det sättet. Den katolska kyrkan vilar på en lång intellektuell tradition, att kalla oss för neandertalare är väldigt okunnigt av honom, säger Maria Hasselgren, pressansvarig för katolska kyrkan i Sverige.

"Det var plumpt"

Biskop Anders Arborelius hälsar via Maria Hasselgren att det var "plumpt sagt men att det får stå för sig självt".

Bakom turnén står Riksteatern. Turnéledare Per Brink var sjukskriven vid det aktuella tillfället, men han säger till Aftonbladet att Tommy Körbergs mellansnack under vårens turné har ändrats från kväll till kväll.

"Jag blev ledsen"

– Det beror på vad han har läst i tidningen. Precis som Hasse & Tage på sin tid, man läser lite i tidningen och sedan tar man upp det – ingen föreställning är likadan. Men det så klart att man tar avstånd från sådant där om han säger en massa skit, säger han.

Niclas Eriksson, 35, från Ljungby var på konserten på Grand i måndags kväll.

– Jag var där för att njuta av hans musik och så får jag höra de här sakerna. Jag blev mest ledsen. Emellanåt var han skämtsam men hux flux övergick det till en idiotförklaring och han klankade ner ganska grovt på frikyrkan.

Många reaktioner

Var det många som blev upprörda?

– Vad jag har förstått har det kommit ganska mycket reaktioner på hans uttalanden, säger Niclas Eriksson som själv är frikyrklig och kristen.

Aftonbladet besökte i går Tommy Körberg som valde att inte kommentera det inträffade.

Körbergs attacker:

Josefine Elfström