Så blev Carola mångmiljonär

Hon har skapat en egen industri: Modelljobb Reklam Företags-
spelningar Fastigheter

1 av 5 | Foto: veronica karlsson
"Jag säljer mig ju inte billigt" I dag är Carola Häggkvist en lönande affär. Aftonbladets granskning visar att stjärnans bolag har tillgång- ar på mer än elva miljoner. "Jag skulle egentligen vilja expandera", säger hon.
NÖJE

Hemliga företagsspelningar. Modelljobb. Och reklamkupper för miljontals kronor.

Aftonbladet har granskat affärskvinnan och mångmiljonären Carola Häggkvist.

-Jag vill expandera, säger stjärnan.

Den 9 september 1986 är rubriken svart i Aftonbladet.

"Carola går dåligt", står det och artikeln berättar om kraftiga förluster för sångerskans bolag Carola Produktion AB. Det som håller företaget på fötter är uthyrningen av bilar, lastbilar och datorer.

Glöden från hitlåtarna "Främling" och "Tommy tycker om mig" har falnat, och de följande åren handlar i stället om avhopp, floppande utlandssatsningar och bråk kring ersättningar. I början av 90-talet taxerar Carola för ungefär 150000 kronor om året.

Dubblar inkomst

Men en andra storhetstid är i antågande.

Den 4 maj 1991 vinner Carola Häggkvist Eurovision Song Contest i Rom med "Fångad av en stormvind". Senare samma år släpps skivan "Jul" och Carola åker på julturné tillsammans med

Tito Beltran och Robert Wells.

Hjulen är åter i rullning och bara ett par år senare är sångerskans årsinkomst fördubblad.

I dag är Carola Häggkvist en mycket lönande affär.

Aftonbladets granskning visar att stjärnans bolag har tillgångar på över elva miljoner kronor.

I moderbolaget Maj Show AB finns 4,8 miljoner i tillgångar. Dotterbolaget Carola Musikproduktion AB, med Carola som vd, har över 6,3 miljoner i tillgångar.

Gillar affärer

Dessutom startades firman In Your Dreams AB förra året. Företaget, som bland annat ska ägna sig åt artist- och konsultverksamhet inom nöjesbranschen, har ännu inte lämnat in sin första årsredovisning.

Och Carola Häggkvist, 38, gillar affärer.

-Jag har kvalificerade medarbetare som hjälper mig. Men vi är överens om att det skulle behövas mer tid och folk för det här, säger Carola och fortsätter:

-Jag skulle egentligen vilja expandera. Jag hade velat ha ännu mycket mer, dubbelt så mycket mot vad jag har i dag. Det är spännande att växa upp, jag är min egen manager och kan i dag urskilja mycket snabbare vad som gagnar mig.

I dag bor sångerskan i en stor villa i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Prislapp: 4,7 miljoner.

I garaget står hennes BMW sida vid sida med ögonstenen, en motorcykel av märket Harley Davidson.

Fick 200 000 för 45 minuter

De senaste åren har Carola Häggkvist tjänat stora pengar på privata företagsspelningar-shower som är hemliga och oåtkomliga för hennes fans.

I november i fjol avslöjade Aftonbladet att Carola fick nära 200000 kronor för 45 minuters show på kreditkortsföretaget Eurocards exklusiva kundträff.

Några månader tidigare betalade sängföretaget Dux 150000 kronor för fyra låtar på Spy Bar i Stockholm.

-Jag säljer ju mig inte billigt heller. Jag har jobbat ett tag så jag vet vad jag är värd, jag vet mitt värde. Sedan gör jag saker utan att ta betalt, bland annat välgörenhet. Jag gör många grejer som inte syns.

Även som modell och varumärke vet Carola Häggkvist sitt värde.

Hon har varit klädkedjan MQ:s reklampelare för den så viktiga julförsäljningen. Och när PPM-fonderna skulle lanseras med en reklamfilm under 2001 tjänade hon 300000 kronor-på tre timmar.

Så sent som i mars i år lanserade stjärnan sin nya singel "Genom allt" i Melodifestivalens direktsända final i SVT. Ett genidrag som enligt bedömare är värt fyra miljoner kronor.

I november förra året sökte Carola patent på sitt förnamn hos Patent- och registreringsverket. Denna gång för bland annat sändning eller återgivning av ljud och bilder. Redan 1995 sökte hon patent på namnet "Carola", då för kosmetiska preparat, fotografier och trycksaker, men ansökan avskrevs då Carola aldrig svarade på verkets föreläggande.

Svaret på senaste ansökan förväntas komma i sommar.

Vill ge ut skönhetsbok

Nu vill Carola Häggkvist bygga ut sin affärsverksamhet än mer.

-Jag har planer på att göra en egen makeup-serie och skulle även vilja ge ut någon form av skönhetsbok, säger Carola i senaste numret av Vecko-Revyn.

Några planer på att lägga karriären på hyllan och leva på tillgångarna finns inte.

Eller?

- Jag tänker inte på det sättet. Då skulle jag nog dö på insidan. Jag känner att jag har så mycket mer att göra och jag vill förvalta de visioner jag har. Jag kan inte lägga av tror jag. Eller jo, det kanske jag kan egentligen och jag är rätt skönt avspänd när det gäller stålar, säger Carola Häggkvist.

Här är stjärnans alla företag

Josefine Elfström, Tobias Lindner

ARTIKELN HANDLAR OM