Kändisarna skriver sina egna plakat

NÖJE

Brasan har slocknat och festen är över - det är dags att demonstrera.

Men vilka frågor är viktigast för våra svenska kändisar på första maj?

Lika löner, solidaritet eller kanske cannabis?

Aftonbladet har frågat ett antal artister och skådespelare om vad de vill demonstrera för eller emot i dag.

Christer Lindarw, 52, modedesigner och artist:

- Mot ojämlikheten i samhället. Jag skulle gärna gå i ett tåg med den gamla sloganen "lika lön för lika arbete". Det är år 2005 och det är ännu inte en självklarhet - och det är absurt.

Charlotte Perrelli, 30, sångerska:

- Jag tycker att man ska kräva lite mer jämlikhet. I min bransch spelar det inte mycket roll vilket kön man har. Men det är en av få branscher där det är så. I många kommunala jobb är skillnaden på löner fortfarande stor.

Alexander Bard, 44, artist:

- Den viktigaste frågan är att legalisera cannabis, det är en viktig principfråga för mig. Cannabis är inte skadligt, vill folk röka det ska de ha rätt att göra det utan att några moralister lägger sig i.

Amanda Renberg, 17, skådespelerska:

- Lagstadga eldrivna bildar. Skydda vår jord mot miljöförstöring. Det spelar ingen roll hur jämställda vi är om jorden går under av vårt eget slarv.

Per "Plura" Jonsson, 53, musiker:

- Man borde demonstrera mot de låga lönerna inom vården och äldreomsorgen. Det är en viktig fråga som borde åtgärdas.

Sven Wollter, 71, skådespelare:

- Jag tror på internationell solidaritet - mot USA-imperialism. På inrikesplanet gäller det att demonstrera mot regeringens högerpolitik.

Malou von Sivers, 52, programledare och journalist:

-Ska jag välja en fråga bland många viktiga är det att kvinnor borde få bättre villkor i samhället. Lika lön för lika arbete borde vara en självklarhet och även vårdpersonal måste få bättre betalt. Nanne Grönvall, 42, artist:

- Den fråga jag brinner mest för är barns rättigheter i samhället. De är alldeles för utsatta och tas på för lite allvar. Politiker måste flytta upp de frågor som gäller barn på agendan.

Babben Larsson, 48, komiker och skådespelerska:

- Man borde demonstrera mot partipolitik. Det känns så förlegat och man käbblar om småsaker. Jag vill ha mer konsensus.

Martin Timell, 47, programledare:

- Arbetslösheten. Det är genant att det finns så många arbetslösa människor med tanke på att vi har en socialdemokratisk regering. Det är en skam att man har misslyckats så kapitalt med att skapa fler jobbtillfällen.

Ann Petrén, 50, skådespelerska:

- Jag tycker att asylfrågan är det viktigaste just nu med tanke på debatten om de apatiska barnen. Jag tycker det är obegripligt att man med lagens hjälp kan låta det vara som det är. Det är en skandal.

Linda Hjertén

ARTIKELN HANDLAR OM