”Jag vill göra tv igen”

Lasse Berghagen avslöjar sina hemliga planer – att leda nytt stort intervjuprogram

Foto: LOTTE FERNVALL
SKYDDADES AV POLIS Lasse Berghagen fyller 60 år i dag – och berättar nu om livet som tonårsidol, succéerna och den mörka baksidan. Det har hänt att människor blivit efterhängsna. ”Det har funnits några gånger då jag har haft poliser med mig för att jag känt mig osäker”, säger Lasse Berghagen.
NÖJE

Kung på Skansen i tio år. Artist i 40.

På sin 60-årsdag berättar nu Lasse Berghagen om framgång, kändisskapets baksida – och sina hemliga tv-planer.

– Jag vill göra ett svenskt ”Parkinson”, säger han.

Tonårsidol. Programledare. Schlagerartist. Revystjärna.

Lasse Berghagen har gjort det mesta.

I dag fyller en av våra största och mest folkkära underhållare 60 år.

Hur känns det?

– Ja, om jag betänker alternativet så känns det jättebra (skratt). Jag känner en otrolig glädje över att jag fått 60 år. Jag har levt ett rikt liv och skulle jag vara tvungen att lägga mig ner nu, skulle jag se tillbaka på en märklig resa som jag inte ens i min vildaste fantasi trodde att jag skulle få göra.

Blev utskälld

Vad är du mest stolt över i karriären?

– Det gör mig väldigt glad att man använder min musik i så många olika sammanhang: skolavslutningar, i kyrkor ? Att den finns där, till tröst och glädje.

Vilka är största missarna?

– Jag skrev en musikal som gick på China, ”Världens galenskap”, på 80-talet. Den gick visserligen bra, men jag skrev nästan allt och det var tungt. Jag borde inte ha tagit på mig den bördan.

Har du någon gång tänkt lägga av?

– Ja, i mitten av 80-talet var jag trött på allt turnerande och sena teaterkvällar, ville ha ett nio till fem-jobb och lediga helger. Så jag hade ett möte med en chef på Vingresor, jag var sugen på att jobba med marknadsföring och reklam.

– Men han skällde ut mig. ”Du har ju en publik som gillar dig, du kan inte lämna dem. Ta ledigt ett par dagar i stället”, sa han, säger Lasse och skrattar.

I början av karriären var du tonårsidol i folkparkerna.

– Det var rockstjärneliv. Man var ung och galen. Det var trosor på scen och satt man i bussen började de gunga på den tills man mådde illa. Mycket fester.

– Det var roligt, men jobbigt eftersom vi turnerade mycket.

Hur är det att vara så känd som du är?

– Jag reflekterar inte så mycket över det. Däremot känner jag mig mer avslappnad när jag är utomlands. Jag får så otroligt mycket kärlek av människor i Sverige, men visst finns det dagar när jag känner att jag vill gå undan.

Jag har haft mina duster

– Medaljen har en baksida. Man kan bli extrem, som Agnetha Fältskog och skilja sig från världen, men jag är inte den typen. Jag lever ett ganska vanligt liv och det fungerar bra.

Är du förskonad från problem?

– Jag har haft mina duster, men aldrig gått ut med det. Jag har en känsla av att det kan föda mer problem. Men det har funnits vissa människor som blivit fixerade vid mig, påstått saker och skickat brev som Eva (Lasse Berghagens fru) tar undan. Sådant hon tycker att jag inte ska behöva se. Och några gånger har jag haft poliser med mig för att jag känt mig osäker.

– En gång ringde polisen. En kvinna höll på att slänga ut sina möbler från sin lägenhet, och hade två schäfrar vilket gjorde att polisen inte kunde gå in. Den enda hon ville prata med var Lasse Berghagen, sa polisen. Jag fick numret och ringde upp. Det löste sig.

Hade alltid vakter

I tio år – mellan 1993 och 2003 – ledde Berghagen SVT:s ”Allsång på Skansen”. Under ett decennium växte programmet från småputtrig visafton till ett av Sveriges största.

– Med succén följde vissa negativa saker. Från början kunde jag gå omkring och skriva autografer, på slutet gick det inte. Jag hade alltid vakter med mig.

– Den lekfullhet som fanns i början tycker jag försvann lite de sista två åren. Vi fick ta dit en ambulans och ABAB-vakter. När Ricky Martin och Wyclef uppträdde fanns Säpo på plats.

Men Allsången måste ha betytt mycket?

– Oerhört. Genom att vi lyckades har jag fått en otroligt bred publik.

Planerar ny skiva

I sommar väntar stor turné, start i Kiruna den 3 juli.

Sedan finns planer på en nya skiva tillsammans med Micke Nord.

Är du sugen på tv igen?

– Ja, jag tycker om ”Parkinson” och den formen är jag lite intresserad av. Jag har ett stort kontaktnät, både inom underhållningsbranschen och inom näringslivet.

– Jag har pratat lite löst med både SVT och TV 4. Inget är bestämt, men de verkar absolut intresserade.

Hur länge tänker du hålla på?

– Så länge jag känner glädje. Och det finns alltid några som vill ha glädje. Det kommer hela tiden nya förfrågningar och nya möjligheter, det är syret i mitt liv, säger Lasse Berghagen.

Lasse fyller 60 – här är hans livskurva

Foto: MAGNUS WENNMAN
Foto: Bo Holst
1966 Med Lill-Babs och dottern Malin. Äktenskapet med Lill-Babs höll i tre år. ”Hon är en toppentjej och är en av våra allra största”, säger Berghagen.

Tobias Lindner