Pappa - efter fem missfall

Jan Johansen och hans Pia väntar barn i höst: Vi var på väg att ge upp

Foto: Andreas Bardell
"Ge inte upp" Efter ett par tunga år får Jan Johansen och hustrun Pia snart uppleva babylyckan. Den här gången har graviditeten nått den 22:a veckan och paret ser fram emot sitt första barn ihop i september.
NÖJE

Efter fem jobbiga missfall är storken på väg.

I september ska schlagerstjärnan Jan Johansen äntligen bli pappa.

– Vi var på väg att ge upp, men trägen vinner, säger han.

Aftonbladet 12 juni 2003.

För snart två år sedan valde Jan Johansen, 39, och hans hustru Pia, 40, att berätta i Aftonbladet om chocken när de fick missfall. Men det var inte den enda gången. Paret har tvingats att genomgå smärtan fem gånger.

– Vi fick inte bara ett utan flera missfall. Det är väldigt psykiskt jobbigt men vi hittade kraft och fortsatte att kämpa ändå, säger Jan Johansen.

Han och hustrun vände sig till en fertilitetsklinik.

– Men det har mest varit för att få psykiskt stöd och för att avdramatisera det hela.

Naturlig väg

För barnet blev till på helt naturlig väg. Även om paret provade på hormonbehandling under en tid. Men Jan menar att de starka hormonerna riskerade att påverka deras förhållande.

– Dessutom är hormonerna till för att bli gravid och det var inte vårt problem. Problemet var att senare behålla fostret, säger han.

Graviditeten har nått den 22:a veckan och bebisen kommer att bli Jans första. Men han har erfarenheter som styvpappa. Pia har en femårig son som bor hos dem varannan vecka. Dessutom har hon en 22-årig dotter som redan har flyttat hemifrån.

Fick ryggskott

Pia har tagit det väldigt lugnt sedan de fick beskedet att hon var gravid. Allt för att minimera risken för missfall.

– Läkarna har rekommenderat henne att bara ligga hemma och ha tråkigt. Men hon fick ju ryggskott eftersom hon blev så otränad och jag fick ringa en ambulans som tog henne till sjukhuset, berättar Jan.

Men hon fick smärtlindring och var snart på benen igen.

Vet ni om det blir en pojke eller en flicka?

– Vi tittar inte i julklapparna, säger Jan och tillägger:

– Men det känns fantastiskt. Vi har ju kämpat med det här så länge så till alla er som går igenom svårigheter att skaffa barn: ge inte upp!

Missfall vanligast mellan vecka 12-14

Läs också

Pontus Hammarlund

ARTIKELN HANDLAR OM