Björkman: Martin är chanslös

”Vi kan få kvala in nästa år”

1 av 2 | Foto: MATTIAS CARLSSON
tror inte på seger Utan pr-turné i Europa blir det svårt för Martin Stenmarck att vinna i Kiev. " Vi ska nog ha som utgångspunkt att vi kan få kvala in nästa år", säger artistansvarige Christer Björkman.
NÖJE

KIEV

SVT:s misstag kan kosta Sverige segern.

Nu tror även Christer Björkman att Martin Stenmarck kan vara chanslös – eftersom han inte turnerat i Europa.

– Jag måste ta det här med Christer, säger Martin Stenmarck besviket.

Sverige är ett av få länder som inte gjort intensiv promotion i Europa inför Schlager–EM.

Som Aftonbladet kunde berätta i går tror flera schlagerprofiler att detta är ett av skälen till att Stenmarck inte tillhör favoriterna.

– Det är möjligt att vi skulle vara med i racet i år om vi gjort mer promotion. De som har rest mycket kommer i toppen, det såg vi förra året och det kommer säkert bli så i år också, säger Christer Björkman.

Imponerade av öst

I fjol besökte Ruslana samtliga schlagerländer före segern i Istanbul. I år har många tävlande tagit efter ukrainskan och turnerat flitigt.

Nu har Sverige lärt sig av misstaget.

– Vi är imponerade av öststaterna och deras sätt att ta sig an detta. Här nere är vi nästan kusinerna från landet. Vi borde försöka skaffa oss deras sätt att se på saken, säger svenske schlagerchefen och SVT–producenten Anders G Carlsson.

Artistansvarige Christer Björkman menar att nästa års Melodifestival–vinnare bör göra intensiv marknadsföring utanför Sveriges gränser.

”Kvala in”

– Det är så här det går till och vi måste informera skivbolagen om hur viktigt det är med promotion i Europa om man vill vinna.

Vad tror du om Stenmarcks chanser?

– Det är bra låtar i år så det blir tufft. Vi ska nog ha som utgångspunkt att vi kan få kvala in nästa år och vara nöjda om vi hamnar bland topp tio. Men om Martin gör en bra show kan vad som helst hända.

Vad händer om vi måste kvala in nästa år?

– Då måste vi skärpa till oss och tänka mer Europa. Det skulle bli en bra väckarklocka. Jag kan tycka att det är bra för tävlingen, vi ska inte vara så självsäkra.

Hade man inte insett hur viktigt det är med promotion?

– Nej. Det var påtagligt först när vi kom ner hit, vi hade inte förstått hur utbrett det är.

Christer Björkman tror i stället att Helena Paparizou, som redan besökt 14 länder, kommer att vinna. Och om svenska folkets favorit Nanne Grönwall hade fått åka ner hade vi kanske haft större chanser.

– Både Nanne och Elena har ju varit med förut och är välkända profiler. Nu när vi har sett startfältet kan jag tänka att vi kanske har andra låtar som skulle stuckit ut på ett annat sätt.

Martin bestört

Martin Stenmarck blir förvånad när han får höra Christer Björkmans dom.

– Det måste jag fråga Christer vad han menar med. Jag tror att promotion kan vara viktigt, men det spelar nog ingen roll hur mycket man gör om låten inte är bra. Jag hade gärna åkt ut på mer grejer men schemat har varit fullt.

Susanne Nylén,Linda Hjertén