Norge och Danmark till schlagerfinalen

Nordisk fest väntar på lördag

NÖJE

Det blir nordisk fest i schlagerfinalen på lördag.

Danmark och Norge gör Sverige sällskap i den heta finalen.

Finland höll inte hela vägen.

Foto: Mattias Carlsson
Norska Wig Wam

Så var den stora schlagerfesten i gång. Folkdans, sjungande militärer och hårdrocksopera inledde semifinalen i årets färgsprakande Eurovisionsschlagerfestival. Först ut på den ukrainska scenen var de joddlande österrikarna. Sen följde en strid ström av snickarglädje, smörsång och modiga klädkreationer. Det rådde ingen brist på egenartade idéer när 25 låtar skulle bli 10. Moldavierna hade en gammal dam i gungstol på scenen och rumänerna släppte loss med hjälp av oljefat och svetslågor.

Norge gav svar på tal

Norge ställde upp med fyra medelålders män utklädda till glamrockare - döpta efter ett indiantält. Det visade sig vara ett smart drag. Tvärtemot vad Aftonbladets schlagerexpert Fredrik Virtanen trodde. Han gav de sminkade gubbarna i Wig Wam ett minus i betyg och jämförde de med alkoholiserade hårdrockare på dekis.

Även Danmark tog sig till final - Jacob Sveistrups souliga pop gick hem hos tittarna. Finland räckte inte till och får tillsammans med favoriterna Vitryssland och Island bevittna finalen från läktarna.

De tio lyckliga finalisterna blev Ungern, Rumänien, Norge, Moldavien, Israel, Danmark, Kroatien, Schweiz, Lettland och Makedonien.

Hela startfältet på lördag

Karl Thor