Attack mot festivalen

Hundratals demonstranter stormade schlagerarenan vid semifinalen

1 av 5 | Foto: Mattias Carlsson
VÅLDSAMMA KRAVALLER Bara någon timme före semifinalen i går kväll bröt våldsamma demonstrationer ut i Kiev. Kravallpolis kämpade för att hålla tillbaka demonstranterna, som ville stoppa schlagertävlingen. Ett hundratal poliser bildade en mur vid kravallstaketet och grep in med dragna batonger för att slå bort demonstranter som försökte välta staketet till schlagerarenan.
NÖJE

KIEV

Här stormar demonstranter schlagerarenan i Kiev.

Kravallpolis tvingades gripa in med dragna batonger.

Samtidigt befann sig Martin Stenmarck och andra artister på arenan.

– Jag är verkligen skraj, säger Elena Paparizou.

Det politiska missnöjet kokar i schlagerstaden Kiev och nådde sin kulmen i går kväll. Bara någon timme innan semifinalens start tågade drygt 800 demonstranter mot schlagerarenan Sport Palace.

Aftonbladet befann sig på plats då en grupp ur tåget bröt sig loss och försökte storma avspärrningarna runt området.

– Vi vill komma in och stoppa Eurovision song contest. Det är ingen demokratisk tävling och Ukraina är inget demokratiskt land, ropade demonstranten Pogodin Vadim.

Slog med batong

Ett hundratal kravallpoliser kämpade för att hålla demonstranterna tillbaka. Med skottsäkra västar och hjälmar bildade de en mur vid kravallstaketen som omringar arenan.

De tvingades med batonger slå bort demonstranter som försökte välta kravallstaketen.

– Gå här ifrån. Området är avspärrat, ropade poliserna.

Demonstranterna sympatiserade med presidentkandidaten Viktor Janukovitj, som vann i första valet, men tvingades avgå efter anklagelser om valfusk.

– Här ser ni friheten i Ukraina. Ner med Jusjtjenko, skanderade de.

Våldsamheterna ebbade ut och efter en dryg timme skingrades folkmassan.

Men demonstranterna hotade att komma tillbaka inför den stora finalen.

Inte förberedda

Pieter Poroshenko, högste chef för den nationella säkerheten och försvaret i Ukraina, säger till Aftonbladet att läget var under kontroll men att de inte var förberedda på att det skulle ansluta så många demonstranter.

– Demonstrationsledaren hade ansökt om tillstånd för femtio till sextio personer men det kom 800. Vi var dock förberedda på detta och har hundratals poliser i säkerhetsstyrkan. Det är tillräckligt, säger han.

Regionala ledaren för SDPU (Socialdemokratiska partiet i Ukraina) ledde demonstrationerna men menar att inte heller han var beredd på det som hände.

– Vi var på väg här ifrån när

vi såg demonstranterna från Regionernas Parti komma. Vi har

inget samband med dem, säger han.

Stenmarck bakom scen

Martin Stenmarck befann sig bakom scenen när tumultet uppstod. Han lämnade snabbt arenan efter demonstrationerna – och stannade hela kvällen på hotellet.

– Det är otrevligt med all säkerhet men jag kan inte vara så orolig, har han sagt tidigare under veckan.

”Det är stora risker”

Svenska Elena Paparizou, som tävlar för Grekland, är däremot oroad efter gårdagens kravaller.

– Jag hoppas att presidenten inte kommer på lördag eftersom det innebär så stora risker för säkerheten. Jag blir rädd och det vore tråkigt om något händer, säger hon.

Den svenska delegationen nåddes sent i går av nyheten om de våldsamma kravallerna.

– Vi har fullt förtroende för att Ukraina klarar av evenemanget. Att folk demonstrerar utanför arenan påverkar inte oss, säger SVT:s nöjeschef Hans Rosenfeldt som befinner sig på plats i Kiev.

Läs också

Susanne Nylén, Linda Hjertén