Risk för ny attack

Polisen har slagit en järnring runt schlagerarenan

1 av 3 | Foto: MATTIAS CARLSSON
vaktar dygnet runt Stämningen på gatorna i Kiev är spänd. Polisen har förvandlat Sportpalatset, där finaldramat avgörs i kväll, till ett ointagligt fort. Mardrömmen är ett nytt upplopp inför Europas tv-tittare.
NÖJE

Demonstranter fruktar att våldsamma utbrytargrupper kommer försöka attackera tävlingen.

- Det är klart att det finns en risk för att något händer, säger Kjell Ekholm, från ESC:s ledningsgrupp.

I torsdags utbröt kravaller utanför arenan när demonstranter försökte storma avspärrningarna.

Nu sluts järnringen runt Sportpalatset i Kiev allt hårdare.

Förutom ett hundratal poliser är både nationella insatsstyrkan samt antiterrororganisationer inblandade i bevakningen av artisterna. Dessutom genomsöks arenan kontinuerligt av bombhundar.

- Området är avspärrat, så eventuella incidenter stoppas långt innan de når arenan, säger Kjell Ekholm.

Det politiska läget i Ukraina är infekterat. Sedan revolutionen är landet delat.

Det faktum att en revolutionsledare och president, Viktor Jutjenko, närvarar vid schlagerfinalen tillhör inte vanligheterna.

Aftonbladet besökte i går den tältby utanför parlamentet i Kiev där anhängare till presidentkandidaten Viktor Janukovitj, som vann i första valet men tvingades avgå efter anklagelser om valfusk, kamperar.

Efter torsdagens stormningsförsök mot arenan greps flera demonstranter av polis.

-Vår ledare är gripen och även jag blev kallad till förhör då polisen trodde att det var vi som beordrade stormningen. Men vårt folk var inte inblandat. De som bröt sig ut och försökte välta avspärrningarna var nog snarare betalda provokatörer, säger Misha Kusmitj, medlem i Regionernas ungdomsparti.

Visade missnöje

Han var en av dem som tågade i det 800 man starka ledet mot Sportpalatset i går. Målet var att för de 1500 journalisterna på plats visa att inte alla stödjer Viktor Jutjenko.

- Vi vill inte berätta vad vi planerar inför finalen men vi fruktar att om vi försöker genomföra fredliga demonstrationer kommer utbrytare och provokatörer försöka utnyttja läget och gå till attack igen. Då riskerar vi att Ukraina smutskastas, säger Kusmitj.

I går fördömde EBU torsdagens kravaller.

- Vi beklagar att schlagerfestivalen används för politiska ändamål. Det här är inte ett politiskt program, säger Svante Stockselius, schlagergeneral.

Enligt EBU har ingen delegation uttryckt oro över säkerheten inför finalen eller presidentens medverkan.

"Stora risker"

Men Elena Paparizou menar att hon hellre skulle se att Jutjenko stannade hemma.

- Jag hoppas att presidenten inte kommer på lördag eftersom det innebär så stora risker för säkerheten. Jag blir rädd och det vore tråkigt om något händer, säger hon.

Kjell Ekholm, från Eurovision Song Contests ledningsgrupp, utesluter inte att angrepp kan komma att riktas mot tävlingen.

- Det är klart att det finns en risk för att det händer något kring finalen. Men polisen och militären har god beredskap för det här, säger han.

De tävlande artisterna har märkt av det stora säkerhetspådraget.

- Säkerheten är verkligen rigorös, säger Martin Stenmarck.

Tidigare:

Läs mer:

Linda Hjertén, Tobias Lindner, Susanne Nylén

ARTIKELN HANDLAR OM