Elena från Göteborg tog hem segern

Men Sverige måste kvala in nästa år

NÖJE

KIEV/STOCKHOLM

Det blev en svensk seger.

Nästan i alla fall. Svensk-grekiska Elena Paparizou, som tävlar för Grekland vann överlägset i Kiev.

Schlagerfesten nästa år blir i Aten. Men det är inte säkert att Sverige får hänga med.

Foto: AP
Grekisk-svenska Elena, med artistnamnet Helena, tog hem segern för Grekland 2005.

– Aftonbladets läsare, tack så hemskt mycket. Sverige, jag älskar er och jag kommer alltid att älska er – puss!, säger en överlycklig Elena när hon möter aftonbladet.se på presskonferensen efter finalen i Kiev.

Hur känns det?

– Det känns jättebra. Jag är så tacksam för tolvan annars hade jag inte varit här – tack Sverige!

Trodde du att du skulle vinna?

– Det var svårt i år, det var jättesvårt. Jag tror att det var en av de svåraste Eurovision någonsin.

Stod mellan fyra länder

Redan under direktsändningen i tv skrek Elena - som är uppvuxen i Sverige och bor i Göteborg - ”Heja Sverige” till tv-tittarna.

Men då var det ännu långt ifrån avgjort. Striden stod mellan framförallt fyra länder - Grekland, Lettland, Rumänien och Israel. Även Schweiz var ett tag uppe och nosade på toppen.

Poängen började rassla in ordentligt till Grekland först när lite mer än hälften av länderna hade röstat. Slutpoängen landade på 230 poäng. Tvåa kom Malta på 192 poäng och trea Rumänien, på 152 poäng.

Aldrig vunnit tidigare

Grekland har varit med i festivalen 26 gånger, men aldrig tidigare vunnit. Bästa placeringen är två stycken 3:e platser: 2001 med ”Die for you” med Antique (där nattens schlagervinnare Elena Paparizou sjöng) och 2004 med ”Shake it” med Sakis Rouvas. Nattens vinst var med andra ord historisk. 

Fiasko för Sverige

”Las Vegas” gick inte alls hem i Europa och hamnade på 19:e plats. Sverige får därmed kvala till finalen i Aten nästa år.

Sammanlagt fick vi 30 poäng - av Monaco, Moldavien, Spanien, Norge, Danmark, Makedonien och Finland. Mest poäng fick vi av Danmark - sju poäng - medan Norge var betydligt snålare och gav sin granne endast ett poäng.

Sverige gav däremot Norges glamrockare ”Wig Wam” åtta poäng, och Danmark tio poäng.

Gick bra för Norge och Danmark

För Norge och Danmark, gick det betydligt bättre än Sverige. Länderna hamnade båda på 125 poäng. Norge blev 9:a och Danmark, 10:a, eftersom Norge sammanlagt fick fler 12:or.

Sju av tio länder i toppstriden var med i semifinalen. Något som ytterligare styrker experternas teorier om att det är semifinalisterna som vinner i finalen - på grund av att de har fått visa upp sig två gånger.

De största länderna, Spanien, Tyskland, England och Frankrike, som alltid är garanterade en plats i tävlingen, hamnade alla långt ner på resultatlistan.

Läs mer:

Här är resultatlistan:

Teresa Tingbrand, Anders Thoresson