Slaget mot cancern

Skåde- spelerskan Lena T Hansson om sin bröstcancer: Jag ska bli frisk

1 av 2 | Foto: Pressens bild
tillbaka i höst Efter en tung tid med bröstoperation och cellgiftsbehandling ska skådespelerskan och regissören Lena T Hansson genomgå en strålbehandling i sommar. Till hösten regisserar hon komedin ”Kvartetten” på Stockholms stadsteater. Hon har tidigare spelat i en rad svenska produktioner. Bland annat tv-serierna ”Urcellen Ellen” och ”Tre kärlekar” och filmen ”Den goda viljan”.
NÖJE

Skådespelerskan och regissören Lena T Hansson upptäckte själv en knöl i bröstet.

Snart fick hon beskedet: ”Det är en tumör”.

– Då fick begreppet ”väggarna kommer emot en” ett ansikte, säger hon.

Hon väljer att berätta för Aftonbladet om den svåra tiden. Men det är ingen sjukling med svarta påsar under ögonen som dyker upp till intervjun. Lena T Hansson, 50, har visserligen en rosa basker för att dölja den kala hjässan, men hon ser pigg ut och är fylld av positiv energi.

–Vi lever ju alla med mytbilder om cancer. Att få beskedet att du har drabbats av en livsfarlig sjukdom är tufft. Men jag hamnade bland så fantastiska läkare och sjuksköterskor att jag fick möjligheten att öppna mig för att ta emot den vård och hjälp som finns att få, säger hon.

Bröstet opererades

Lena fick beskedet att hon hade cancer i oktober förra året och i november genomgick hon en bröstbevarande operation.

–Det värsta var beskedet ”det är en tumör”. De var den tuffaste mentala vallen att ta sig igenom. Den andra vallen var efter operationen. Jag fick vänta i två veckor för att få reda på vad det skulle bli för efterbehandling.

Nästa hinder var när det var dags för cellgiftsbehandling eller cytostatika som Lena föredra att kal–

la det.

”Jag ska bli frisk”

–Inför min första cellgiftsbehandling tänkte jag att jag kommer att bli förgiftad. Men jag lyckades vända på det där och kvällen innan den första behandlingen tänkte jag ”nej, jag ska inte bli förgiftad, jag ska bli frisk”.

Lena lever ihop med skådespelaren Peter Haber och de har sonen Viktor, 9, tillsammans. Dessutom har hon 19–åriga sonen Jonathan sedan tidigare.

–Peter och resten av familjen har varit fantastiska och helt avgörande, säger hon.

Vill stödja andra

Rapporteringen kring andra drabbade kändiskvinnor som Anastacia, Olivia Newton–John, Melissa Etheridge och nu senast Kylie Minogue har varit enorm i medierna. Men Lena tycker att en stor del av uppmärksamheten är negativ och skrämmande.

–Jag kan bidra med att trösta andra som får beskedet. Att just du drabbats av en cancertumör behöver inte leda till något livsfarligt för din del. Varje persons cancer är unik sa läkaren till mig.

Hur har detta förändrat ditt liv?

–Det har förändrat mitt sätt att tänka om livet och om andra människor. Jag är tacksam över att ha fått erfarenheten hur det känns att få beskedet ”du har drabbats av en livsfarlig sjukdom”. Men också erfarenheten att höra människor säga ”vi kommer att bota dig. Detta innebär inte döden”.

Regisserar komedi

I sommar väntar strålbehandling för Lena som får vänta i ytterligare fyra år på ett säkert besked på om hon har blivit frisk. Men redan i september är hon tillbaka på jobbet. Då ska hon regissera Ronald Harwoods komedi ”Kvartetten” på Stockholms stadsteater.

Vad får du styrkan ifrån?

–Det har nog lite att göra med hur pass katastrofberedd du är i livet. Jag har drabbats av två tunga sorger i mitt liv. Min bror som tog sitt liv och min pappa som tog sitt liv några år senare.

–Jag har levt med döden nära mig och jag tänker på den varje dag. Det är inget abstrakt begrepp för mig, det känns inte ens livsfarligt.

”Peter och resten av familjen har varit fantastiska och avgörande.

7000 kvinnor drabbades förra året

Så kollar du bröstet hemma

Pontus Hammarlund