”Jag tog droger så jag kräktes blod”

Kelly Osbourne berättar om musiken, familjen och helvetet med avvänjningen

1 av 4 | Foto: CASPER HEDBERG
knarkade som 13-åring Kelly Osbourne har provat det mesta när det gäller narkotika. I dag är hon nästan drogfri efter en tuff period på avvänjningsklinik. – Jag hade ett litet återfall, säger hon.
NÖJE

Bara 20 år - och redan en ärrad veteran.

De senaste åren har varit ett helvete för Kelly Osbourne.

– Jag tog droger tills jag kräktes blod, säger hon.

För en hel värld är hon känd som den gapiga lillasystern i MTV:s rockusåpa "The Osbournes".

Men när Aftonbladet träffar Kelly Osbourne, 20, på ett stelt trendigt hotellrum i Stockholm är all påklistrad pubertetsattityd som bortblåst.

Efter att ha fotograferats byter hon kläder och förvandlas från futuristisk sminkdocka till mysklädd tonåring på bara några minuter.

Hon kryper upp i rummets stora skinnsoffa och gäspar stort innan hon börjar prata. Trots att hon bara är 20 år har hennes liv kantats av drogmissbruk, sjukdomar och tragedier. Musiken blev hennes livboj.

Men istället för att gå i pappa Ozzys fotspår och skapa högljudd, svartsynt heavy metal satsar Kelly nu på ett hypermodernt elektroniskt sound, inspirerad av Blondie och Madonna.

Singeln blev en världshit

Singeln "One word" klättrar redan på världens topplistor.

Vad tycker din pappa Ozzy om att du bytt rockgitarrerna mot synthpop?

– Folk måste inse att min pappa är rockstjärna – jag är bara en rockstjärnas dotter och har alltså all rätt i världen att göra vad jag vill. Det första han sa när han fått lyssna på skivan var "Kelly, jag hatar popmusik över allt annat", och då började jag nästan gråta. Men i nästa andetag sa han "men det här är den bästa popskiva jag någonsin hört". Det är den största komplimang jag fått.

Du är väldigt öppen i både intervjuer och låttexter. Är det viktigt för dig?

– Ja, men samtidigt hade jag inget val. Jag är med i en jäkla dokusåpa på tv – då har man inte så mycket kvar att dölja, haha.

Du sjunger bland annat om ditt drogmissbruk. Vad har du för relation till drogerna idag?

– Jag tar inga droger längre. Visst, jag kan inte säga att jag varit hundraprocentigt ren sedan jag lämnade drogkliniken. Jag hade ett litet återfall, men det fick mig verkligen att inse vilken skit det var jag höll på med.

Hur då?

– Jag blir en fruktansvärd person när jag tar droger. Jag inser inte vad jag säger eller gör och jag har sårat så många människor i min omgivning. Min kropp har aldrig kunnat hantera knarket. Ett tag tog jag droger tills jag kräktes blod.

När började du?

– När jag var 13 år. Förmodligen för att jag kände mig helt vilse. Vi hade just flyttat från en liten stad i England till Kalifornien och det var en helt ny värld som jag inte förstod. Så jag började ta droger för att slippa känna av vad som pågick omkring mig.

Tog mest tabletter

Vad tog du?

– Tabletter, främst. Men jag har provat det mesta. Jag tog alltid bara droger när jag mådde dåligt, och nu är det något jag måste kämpa emot i resten av mitt liv.

Hur funkade drogkliniken för dig?

– De två första veckorna var de värsta i mitt liv. Så sjuk som jag var då har jag aldrig varit förut. Jag kräktes, skakade och hade ingen kontroll över min kropp. Jag var inte motiverad att sluta knarka. Jag trodde att jag skulle vara där i några veckor, kissa i nån burk och sedan gå därifrån och fortsätta med mitt missbruk. Men sedan vaknar man upp och inser att behandlingen faktiskt fungerar.

Hur mår du nu?

– Varje drogfri dag är en otrolig upplevelse. Det är faktiskt så att man börjar om på nytt. Det är så lätt att trilla in i gamla vanor igen, och jag måste kämpa. Varje dag.

Du har varit med om en hel del de senaste åren.

– På några år har jag varit i helvetet och vänt. Min mamma hade cancer, min pappa dog nästan i en motorcykelolycka och min bror kämpade mot sitt alkoholmissbruk. Därför ville jag inte belasta andra med mitt elände, så jag väntade på att bli räddad – eller att dö.

Hur ser du på "The Osbournes" idag?

– Jag tog faktiskt droger delvis för att klara av "The Osbournes". Jag kunde inte hantera situationen. Det är skönt att det är över nu, men jag grät ändå lite när jag såg sista avsnittet. För trots allt har programmet varit en stor del av mitt liv.

Kastade upp flaskor på scenen

Hur har det varit att växa upp som kändisbarn?

– Det har varit både positivt och negativt. Jag kan inte hjälpa att min pappa är Ozzy Osbourne, och jag kan inte hjälpa hur min uppväxt har varit. Jag skulle aldrig byta namn för att kunna leva anonymt.

Efter din första skiva fick du sparken av skivbolaget.

– Vet du, det var det bästa som någonsin hänt mig. Hade de inte sparkat mig hade jag bara fortsatt att vara en av deras marionettdockor. Jag var omgiven av en massa korkade gubbar som inte brydde sig ett skit om vad jag ville göra utan bara var ute efter att tjäna snabba pengar på att jag var känd från tv.

Vilket är ditt värsta konsertminne?

– Jag spelade i Mexiko när någon i publiken sköt mig i ansiktet med ett paintball gevär. Jag fick världens största blåtira och hade grön färg i hela ansiktet. Det var hemskt. Och en gång i England kastade publiken flaskor i huvudet på mig så att jag skar upp ena örat. Det var blod överallt och jag hade fruktansvärt ont.

Du är mångmiljonär. Vad lägger du dina pengar på?

– Kläder, skor och smycken. Jag är en typisk tjej när det kommer till sånt.

Om Kelly Osbourne får välja...

Foto: CAMERA PRESS
Kelly gillar Tokyo Gatumode i Tokyo.

Kelly Osbourne

Läs också

Martin Söderström