– Jag grälade med Madonna

Nu berättar Jonas Åkerlund om den intensiva filminspelningen

NÖJE

Efter 20 år i branschen blickar Jonas Åkerlund tillbaka på sin karriär.

Dessutom fyller han 40.

– Det känns skitbra, säger han.

Foto: ANDREAS BARDELL
STÄLLER UT SINA VIDEOR Regissören Jonas Åkerlund fyller 40 - och passar på att ställa ut sina samlade verk i "A Jonas Åkerlund experience" på Dansmuseet till 26 mars.

I utställningen "A Jonas Åkerlund experience" visas olika faser och inriktningar i hans karriär.

Madonna har tilldelats ett alldeles eget rum.

– Vi har en lång relation och det är alltid kul att jobba med henne. Hon är en väldigt kreativ person som jag inspireras av. Vi har ett ömsesidigt ge och ta–förhållande, säger Jonas Åkerlund.

De två senaste åren har han ägnat åt en dokumentär om just Madonna.

"Nästan för mycket"

– Att vara på turné och försöka porträttera henne är nästan för mycket. Det har varit väldigt intensivt. Vi grälade en del under inspelningen om var gränserna gick, hur mycket jag fick filma. Men jag är väldigt nöjd med resultatet. Den känns ärlig och sann.

Hur gick det till när du fick jobbet?

– Hon kontaktade mig. Jag var egentligen precis på väg in i ett annat filmprojekt men det var ett enkelt val. Jag bestämde mig på en halvtimme att jag ville göra det här.

Sverigepremiär oklar

Filmen "I'm going to tell you a secret" har fått premiär i USA och i Storbritannien men det är oklart när den kommer till Sverige. Men Jonas Åkerlunds närmaste får se den redan nu, på hans 40–årsfest.

Trots att han numera gör musikvideor åt eliten, senast för Rolling Stones och Rammstein, är det långfilm i den mindre skalan som lockar mest.

– Jag vill bevisa mig mer och håller mig gärna i independentfacket. Det är en större utmaning än romantiska komedier eller action och annan studioskit, säger Jonas Åkerlund.

Visste du att det är Jonas Åkerlund som har gjort ...

Miranda Sigander