– Det är lågt av dem

Carola hotar stämma Kanal 5 efter påhoppet i ”100 höjdare”

NÖJE

I går kväll spelade Kanal 5 upp en predikan hon gav för sexton år sedan.

Nu hotar Carola Häggkvist, 39, att vidta rättsliga åtgärder mot kanalen.

– Jag har kontaktat min advokat. Det är inte rätt att de tjänar på något som ger en felaktig bild av det som sades, säger Carola till Aftonbladet.

Foto: Ulf Höjer
"Det känns obehagligt" Carola Häggkvist tog illa vid sig av påhoppet i ”100 höjdare” i Kanal 5. ”Det är obehagligt när något som var ämnat för en församlingsgudstjänst blir offentligt på det här sättet”, säger hon till Aftonbladet.

Gallskrik, vrål och hulkande.

Hundratusentals tv-tittare fick i går kväll höra en ovanlig predikan som Carola Häggkvist gav 1989.

I humorprogrammet ”100 höjdare!” presenterades inslaget som ett av ”Efterkrigstidens tyngsta hjärnsläpp” – en beskrivning som Carola delvis kan förstå.

Gammal skåpmat

– Jag kan hålla med om att det låter illa. Det var inte ämnat för offentligheten, det här var en form av ”befrielsebön” som var aktuell under en kort period i vissa kretsar.

– Jag förstår att folk reagerar, men det var gjort i all välmening. Det låter värre än vad det var, säger hon.

Tar du avstånd från den här typen av böner i dag?

– Jag skulle inte uttrycka mig så här i dag. Det är inte direkt aftonbönen jag ber med min son, om man säger så. Så på ett sätt kan man säga att jag tagit avstånd från det. Vi pratar om något som hände för 16 år sedan, det känns som att Kanal 5 har grävt fram gammal skåpmat.

Hur ser du på att din predikan spelas upp i tv?

– De gör ju så här för att locka tittare. Det är rätt lågt av dem, faktiskt. Det är obehagligt att något som var ämnat för en församlingsgudstjänst blir offentligt på det här sättet. Det känns trist.

Samtidigt avslöjar Carola att hon funderar på att vidta rättsliga åtgärder mot Kanal 5.

Förnedrings-tv

– Min advokat tittar på det här nu. Dels för att se om det går att agera rent rättsligt mot tv-programmet. Det är inte rätt att de tjänar på något som ger en felaktig bild av det som sades, där något är lösryckt ur ett längre sammanhang. Det handlar om förnedrings-tv. Sen tittar vi på om det går att stoppa spridningen av det här via internet.

Från Kanal 5:s sida tar man beskedet att Carola kontaktat advokat med ro.

– Att Carola tycker att det är pinsamt är inte samma sak som att något olagligt har skett, säger presschef Per Lorentz.

Hennes predikan som hånades i tv