Därför slutade Kanal 5-chefen

NÖJE

"Baren" är en stor succé för TV 3. Men skulle egentligen ha gått på Kanal 5.

En av många turer bakom programchefen Anders Knaves plötsliga avhopp i veckan som gick.

Foto: SARA RINGSTRÖM
Anders Knave.

Trots ökade satsningar på 100 miljoner kronor har Kanal 5 tappat tittare. Med floppar som "Hotel Seger", "Radio" och VM-kvalet i fotboll på meritlistan låter det ju troligt att Knave fick sparken.

- Ja, alla tar ju det för givet, säger han, och skrattar.

Trots att han redan har slutat, åker han som planerat nästa vecka med det övriga Kanal 5-gänget till tv-mässan i Cannes.

Så kan det kanske vara så som Knave hävdar att han frivilligt slutar för att de amerikanska ägarna SBS vill öka samproduktionen mellan alla tv-bolag de äger i olika länder? Att Knave därför tycker att förutsättningarna för en egen programpolitik försämras?

Faktum är att just den konflikten har funnits hela tiden.

Knave och Kanal 5 utvecklade för några år sedan konceptet "Baren" ihop med Strix Television. Det var tänkt som ett alternativ till "Big Brother", dyrt både när det gällde rättigheter och att producera.

Men SBS vågade inte satsa på det oprövade "Baren"-konceptet.

- Man kan säga att de var väldigt måna om att vi skulle ha just "Big Brother", säger Knave diplomatiskt.

Så Kanal 5 tackade nej till "Baren" - som nu lockar uppåt en halv miljon varje kväll i TV 3 och som koncept är sålt till många länder.

- TV 3 drog i gång "Baren" extremt snabbt. Ibland är det viktigare att vara först än att vara bäst, konstaterar Knave, som dock menar att "Big Brother" till sist blev en framgång, trots att "Baren" hade fler tittare.

Och det är nog där skon klämmer. Just nu kanske SBS Broadcasting i stort har större problem med ekonomin än Kanal 5. Men i förlängningen är sämre tittarsiffror = sämre ekonomi. Därför: Goodbye, Anders Knave!

Både hans styrka och svaghet har varit att han har fått fart på kanalens produktion av svenska dokusåpor. Det har gett en tydlig profil och några framgångsrika och sevärda serier. Men det har också blivit för mycket av samma sak och några riktiga bottennapp.

Dit hör "Nalles show". Nya "Stockholmarna" (premiär torsdag) är i samma stil. Stundtals ren lyteskomik. Men det är svårt att låta bli att titta"

Fjärrkontroll

Jan-Olov Andersson, tv: