"Jag var helt känslodöv"

Babben om sju svåra år - och koinsemination ...

1 av 5 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Ex-utbränd och trippelaktuell Babben Larsson har tre olika shower på gång – samtidigt. ”Att åka på turné är superskönt. Jag har turnéledare och crew. De gör allt och sen seglar jag in vid fem och får varm mat”, säger hon.
NÖJE

På ett slitet hotellrum i London tystnade skrattet.

Babben ville inte vara rolig längre.

- Psykiskt, mentalt och själsligt var jag helt körd, berättar hon i en stor intervju med Aftonbladet.

Babben Larsson står snart på en scen nära dig.

I vår tar hon sitt "Humoristiskt initiativ" till alla möjliga och omöjliga ställen runtom i Sverige. Dessutom kör hon "Gammal är äldst" med Adde Malmberg och Lennie Norman på Intiman i Stockholm.

Lägg därtill "R.E.A" och ett antal storbandsgig och man undrar om inte en ex-utbränd komiker lärt sig ett endaste dugg.

- Vaddå? Att åka på turné är superskönt. Jag har turnéledare och crew. De gör allt och sen seglar jag in vid fem och får varm mat, säger hon när vi ses i logen bakom Hamburger Börs.

Har groove i kroppen

Varför är du så kul?

- Jag jobbar mycket med rytm. Tadadada-floff! Jag märker själv att jag står och har ett groove i kroppen, ett flow. Sen kan jag plocka ihop olika saker blixtsnabbt så att det blir kul. Det är en gudagåva.

I nästan sju år vägrade du göra stand up. Vad var det som hände?

- Jag var i England på en komikerfestival. Jag satt där på nåt sjukt sunkigt hyr-rum och tänkte plötsligt: jag vill ju lägga av. Jag var nog tvungen att åka dit för att förstå det.

Hur mådde du under den här tiden?

- Jag var totalt känslodöv för allting. Jag var inte glad, upprörd eller rädd eller arg ... ingenting. Jag gick bara omkring fullkomligt jävla likgiltig. Allt fräts bort, allt försvinner.

"Själsligt var jag körd"

Du var riktigt illa ute?

- Ja, hade jag inte fått hjälp just då hade jag kraschat helt och hållet. Psykiskt, mentalt och själsligt var jag körd.

- När jag vaknade en morgon tänkte jag: om jag inte går upp ur den här sängen nu, då dör jag. Det var en väldigt skrämmande upplevelse.

Vad fick du för hjälp?

- Jag förbättrade konditionen, åt bättre, började träna mentalt.

- Det märkliga var att jag föreläst om utbrändhet långt innan det hände. Men det var ju som att jag inte hade lyssnat själv.

En clown som gråter... Gäller det dig?

- Nja, jag har en väldigt positiv livssyn. Men du ställer dig inte på en scen och påstår att du är rolig om du är en helt genomharmonisk människa. Man vill bli älskad för den man är. Men det tragiska är att man blir älskad för det man gör, och det är en jävla skillnad.

Ville inseminera kor

Har du alltid drömt om att stå på scen?

- Nej. Jag ville bli ko-inseminatör när jag var liten. Jag hade en otroligt bra samvaro med kossor. Vi hade kossor hemma och jag var ofta mer med dem än med polarna. Jag var inte en del av flocken, men det var... avspänt.

Du sjöng och spelade tidigt?

- Jo. Fiol och gitarr. Men jag var aldrig någon Mariah Carey-typ. Mer stabil, så där.

Du kan vara fruktansvärt elak med dina skämt. Får du någonsin dåligt samvete?

- Ja! Marit Paulsen var ett riktigt billigt påhopp. Hon jublade över sänkta matpriser i nån tidning. Hon stod med en gris i famnen och det var svårt att se vem som var vem.

Taskig mot Carola

- Och att Carola har offrat delar av hjärnan för att få mer resonans. Usch, det är taskigt.

Har du blivit hotad nån gång?

- Faktiskt inte. Eftersom jag pratar gotländska låter det rätt oskyldigt. Lennie brukar säga det: hade han haft de skämt jag kör så hade han blivit stämd flera gånger om.

Hon skrattar igen.

Ett sånt där skratt som börjar med ett pys i magen nånstans och som plötsligt skjuts rakt upp i taket likt en förrymd projektil.

I höst blir hon en av Sveriges yngsta 50-åringar.

-Det ska bli skönt, säger hon lugnt. Då kan man äntligen säga vad fan man vill.

Babben, var namnet.

Så här blev hon ”Babben” med hela Sverige:

Björn Solfors