Våldsamma upplopp efter Bollywoodstjärnas död

Fansen sörjer Indiens populäraste filmstjärna

Foto: DIBYANGSHU SARKAR/AFP/SCANPIX
Fans till den indiska filmstjärnan Rajkumar brände bilar, motorcyklar och andra föremål i Bangalore i ilska över att stoftet efter stjärnan flyttades runt av myndigheterna.
NÖJE

Gränslös sorg har lett till våld och upplopp i indiska Bangalore.

Orsak: en av Bollywoods största megastjärnor är död.

En man har skjutits till döds och svenska Jonas Lorenzon får likt tusentals stanna hemma från jobbet.

Foto: DIBYANGSHU SARKAR/AFP/SCANPIX
Bollywoods största filmstjärna Dr Rajkumar avled efter en hjärtattack. Han blev 77 år.

I Bangalore - den sydindiska stjärnans hemstad - kallades Dr Rajkumar, eller Mutturaju Singanalluru Puttaswamayya som han egentligen hette, för "Den äldre brodern".

Han var extremt populär och sågs som en förebild och renlevnadsmänniska. Bland annat eftersom han vägrade använda alkohol och droger - både på vita duken och privat.

Nu är han död. Han dog i en hjärtattack i går eftermiddag - 77 år gammal.

Sorgen hos hans många fans vet inga gränser. När nyheten kom ut samlades de utanför hans hus i tusental. De ville ge ett sista farväl och när de inte fick det uppstod ett upprivet tumult. Flera bröt sig in i huset och Dr Rajkumars familj tvingades tillkalla myndigheterna.

En man sköts till döds

Nu har kroppen flyttats till en offentlig byggnad. Men oroligheterna fortgår och en man dödades när polisen öppnade eld mot en grupp upploppsmakare, skriver Deccan Herald.

- Folk upprörs framförallt av att vissa inflyttade nordindier, som inte är lika fanatiska kring Bollywoodstjärnorna som sydindierna, fortsätter att hålla sina butiker öppna. Det anses oerhört respektlöst bland Dr Rajkumars fans, som vill att alla ska stanna hemma och sörja, säger ABB-anställde Jonas Lorenzon till aftonbladet.se.

Han har bott i Bangalore i fyra månader nu - men hade hade aldrig hört talas om Dr Rajkumar innan han fick ett oväntat mejl från sin chef i går.

"Lost in translation"

- Det stod att han var död och att vi skulle bege oss hemåt med en gång och hålla oss inne. Jag trodde det var ett skämt, men alla började packa ihop. Och när jag kom hem fungerade bara fem av mina sjuttio tv-kanaler, och de fem rapporterade om Dr Rajkumar. Då förstod jag att han är stor - men hur riktigt stor han är tror jag inte att en svensk förstå. Man känner sig ganska lost in translation om jag säger så. Det här hade aldrig hänt någon annanstans. Skådespelare blir inte megastjärnor på samma sätt i andra läder, säger han.

Rajkumar gjorde 208 filmer under sin karriär. Den sista, "Shabdavedi", gjorde han 1999. Året därpå kidnappades han av brottslingar. Även den gången blev det upplopp bland fansen - som kunde pusta ut först efter 109 dagar när Dr Rajkamur släpptes, skriver filmsajten imbd.com

Karin Henriksson