Fusket i ”Så ska det låta”

Dåliga sångnummer görs om – gissningar fejkas

1 av 2 | Foto: MALIN ARNESSON
LURAR TV-TITTARNA Så här lurar ”Så ska det låta” tv-tittarna. Med fejkade gissningar – för att få in fler sångnummer i programmet – omtagna sångnummer och låttexter.
NÖJE

Texthäften, fejkade gissningar och inövade låtar.

Aftonbladet kan i dag avslöja fusket bakom ”Så ska det låta” och hur SVT lurar tv-tittarna.

Ända sedan starten har hemlighetsmakeriet kring tv-succén ”Så ska det låta” varit stort. Pressen har varit helt portförbjuden på programinspelningarna. Men genom att besöka SVT:s inspelning som åskådare kan Aftonbladet i dag avslöja hur det egentligen går till när programmets gäster tävlar.

I tv ser sångnumren helt spontana ut – men i själva verket görs flera omtagningar. Och artisterna får hjälp med sångtexter för att det ska bli felfritt.

”Det är inget fusk”

Vi var på plats i SVT-studion i november när det program som sändes i går kväll spelades in.

Efter att de tävlande Karl Martindahl, Jessica Folcker, Lasse Brandeby och Lasse Kronér fått göra några omtagningar av sin entré rullar inspelningen igång.

Tävlingen verkar gå enligt reglerna. Deltagarna snubblar på en del låtar, har svårt att komma loss på några ord och sången övertygar inte helt. Men spelet är fair.

Nästan två och en halv timme efter att programmets sångfinal är klar i studion är materialet till avsnittet inspelat. Tror vi. I stället säger studiomannen att de ska filma några kompletterande scener.

&ndash Det är inget fusk. Vi ska bara ta om några sekvenser under grundomgången som inte sett bra ut, säger SVT:s team.

Plockar fram texter

Och det är då det händer. Flera personer ur produktionen samlas kring flyglarna och börjar att diskutera med lagen. Texthäften åker fram. Pianisterna testar några ackordsfölj-der och husbandets kapellmästare pratar ihop sig med Karl Martindahl.

Lagen instrueras

Produktionsledningen berättar för oss att vi snart ska vara igång, men det tar tid.

Tio minuter. Tio minuter till.

Först 25 minuter senare är arbetet igång och handlingen spolas tillbaka. Inför varje omtagning instrueras lagen hur de ska agera, hur de ska öppna luckor som inte öppnats under grundinspelningen och chansa med ”fel” låtar. På så sätt får SVT in fler sångnummer i programmet, utan att ändra poängställningen och tävlingens utgång.

Friserar numren

Plötsligt får vi höra låtar som inte ens kommit på tal tidigare och det låter övertygande. Jessica Folcker gör en stark Madonna-cover. Karl Martindahl är ute på golvet och showar med sin gitarr och låten ”Desperado”.

Samtidigt passar SVT på att rädda några av inspelningens sämsta nummer. En tafflig ”Eye of the tiger” som Kronérs lag nynnat sig igenom låter nu betydligt mer övertygande. Precis som den från början bleka versionen av ”Puttin’ on the Ritz”. Nu får också Lasse Brandeby chansen att frisera sin insats med en serie felfria verser av Siw Malmkvists ”Tunna skivor”.

Många omtagningar

Lagen sjunger bättre och mer, men omtagningarna tar tid och är många. Några åskådare närmast oss suckar över fusket. De skrattar och verkar förvånade, nästan chockade över hur SVT riggar sångnumren.

Scen efter scen tas om. Till slut har inspelningen dragit ut på tiden så mycket att delar av publiken lämnar studion. Flera stolar närmast husbandet gapar tomma och produktionsteamet tvingas flytta ned åskådare för att reparera hålen.

Först fyra timmar efter att publiken klivit in i tv-studion är programmet helt färdiginspelat – och ”Så ska det låta” låter som SVT vill att det ska låta.

Så här fuskar de i programmet

Joacim Persson