Festivalens trovärdighet är skadad

NÖJE

Vann rätt låt?

Svaret på den frågan måste tyvärr bli:

Fan vet.

Foto: ANDREAS BARDELL
Om inte saken utreds kommer Carola att tävla i Aten som misstänkt fuskare, skriver Larsson.

Det började redan under finalkvällen.

Ungefär när Fredrik Lindström drog på sig en toppluva och välkomnade tv-tittarna till "den expansiva västernorrlandsregionen" - meningen var att han skulle redovisa Sundsvallsjuryns resultat - började det att rassla och smälla och storma i Aftonbladets mailkorgar och telefoner.

Ingen som ringde eller mejlade var upprörd över Fredrik Lindströms nyskapande redovisning. Men nästan alla klagade på att det inte gick att rösta på Andreas Johnsons bidrag "Sing for me". Telefonsamtalen registrerades inte.

Redan där var skadan skedd. Skadan utvecklades sedan till ett infekterat sår när de ansvariga - i första hand SVT och berörda teleoperatörer - i princip struntade i att undersöka problemet närmare. Journalisten Erica Scotts samtalsspecifikation är ingen välkommen förbandslåda, tvärtom.

Blotta misstanken om att diverse tekniska detaljer fått vara enväldig domare över tittare och jurygrupper skjuter tävlingens trovärdighet i knäna.

Om inte saken utreds ordentligt, om inte vidden av hur mycket överansträngda växlar och överambitiösa telefoner påverkade Melodifestivalens resultat klarläggs, kommer Carola att tävla i Aten som misstänkt fuskare.

Och hur svårt är det att slå alla tiders röstningsrekord - 1 913 152 stycken - om ett par tusen telefoner registreras ett par hundra gånger per samtal?

Ett av de viktigaste argumenten för att tittarna fick telefonrösta var, såvitt jag förstår, att dämpa den tjatiga diskussion om huruvida rätt låt vann.

Diskussionen har inte bara återuppstått. Den har fått ett betydligt längre och krångligare svar:

Vann rätt låt?

Tja, kanske. Vi hoppas det. Tekniska detaljer har varken talförmåga eller fackliga representanter, så vi håller tummarna.

Ssssch, tänk positivt.

Markus Larsson