Berömd – men inte rik

Många kändisar tjänar mindre än Medel-Svensson

Foto: Malin Bonde, Maria Östlin, Karin Törnblom
Sussie Päivärinta, Jonas ”Snäckan” Snäckmark och Liam Norberg – alla har de stått i rampljuset under en tid, ingen är längre någon höginkomsttagare.
NÖJE

Att vara känd betyder inte automatiskt att man är rik.

Många kända namn tjänar långt under medelinkomsten.

Sussie Päivärinta från Lili & Sussie tjänade förra året bara 36 200 kronor.

– Jag håller på med musik för att jag måste och jag är bara tacksam om jag kan leva på det, säger hon.

Bilden av kändisar som rika stämmer långt ifrån alltid. I tider då nedladdning tagit musten ur skiv- och biobiljettförsäljningen, rullar pengarna inte alltid in som förr. Dessutom är underhållningsbranschen en bransch där framtiden alltid är osäker.

– Det ser ut så att det är tuffa och goda tider i artistbranschen. När jag och syrran var som störst på 80- och 90-talet drog vi in mycket pengar. Nu får man leva på de pengarna, säger Sussie Päivärinta.

Just nu är Sussie hemma med sina barn och hennes kille som är hockeyspelare drar in pengarna, men hon tänker sig en comeback i framtiden.

– Jag håller på att skriva och producera musik och sedan blir det nog turné. Men jag är medveten om att det inte går att tjäna pengar på samma sätt som förr, säger hon.

Spelar på ungdomsfester

En som fått prova på livet som kändis är Jonas ”Snäckan” Snäckmark. Under hösten var han med i tv-programmet Idol, men några pengar har han ännu inte gjort på sitt kändisskap. Under 2005 tjänade han 29 100 kronor och har nu börjat jobba som barnskötare för att försörja sig.

– Jag spelar lite på ungdomsfester och på pubar och så, men för det får jag ju knappt något gage alls.

Snäckan har klarat sig genom att bo hemma hos sina föräldrar i Halmstad och någon längtan tillbaka till rampljuset har han inte.

– Det är så klart att jag vill hålla på med musik på något sätt, men hela kändisgrejen kändes mest tomt.

Snäckans erfarenhet av kändislivet var att man kan få mycket gratis som kändis om man vill det.

– Jag försökte undvika bjudfesterna, men jag upplevede det som att det går att få en hel del gratis, säger Jonas ”Snäckan” Snäckmark.

Fick nog av kändislivet

Sussie Päivärinta har en liknande inställning till kändislivet efter en betydligt längre karriär i rampljuset.

– Jag fick nog av kändislivet och var aldrig en gratisätare heller. Det enda som jag fortfarande utnyttjar av mina kändisförmåner är det vip-kort som jag får från taxiföretaget Top cab. Det är faktiskt jättebra att ha, säger Sussie Päivärinta.

Liam Norberg blev rikskänd för sin huvudroll i filmen ”Sökarna” (1993) – och för att han vid samma tid häktades för inblandning i ett värdetransportrån. Efter avtjänat fängelsestraff har han fortsatt arbeta som skådespelare. 2005 hade han minus en krona i inkomster.

– Jag klarade mig genom att bo hos mina föräldrar det året. Men nu kommer det komma massa pengar för filmerna Blodsbröder och Sökarna 2 som vi släppte 2006, säger han.

Andra kändisar som tjänar lite är bland annat den schlageraktuella Johan Kinde, frontman i Lustans Lakejer. Trots att han bor på en tjusig adress på Östermalm drog han 2005 bara in 3163 kronor.

Jonas "Basshunter" Altberg som i somras hade en superhit med låten "Boten Anna" landade året före framgången på blygsamma 59 kronor i inkomst.

Idolvinnaren från 2005 Agnes Carlsson tjänade ännu mindre; hon hann inte att tjäna en enda krona under året.

Läs mer

Jesper Björnstedt Qvarsell ([email protected])