Hon stal mat för att överleva

Cecilia Frode talar ut om sin svåra tid

NÖJE

Hon är en av Sveriges mest kända skådespelerskor.

Nu talar Cecilia Frode ut om sin svåra tid då hon umgicks i fel kretsar och fick stjäla mat för att klara sig.

Foto: Karin töRNBLOM
Cecilia Frode.

– I de kretsar som jag umgicks med i Helsingborg fanns det de som använde amfetamin, LSD och heroin, säger Cecilia Frode till Dagens Nyheter.

Idag är hon 36 år och en av Sveriges mest erkända skådespelerskor. Hon är kritikerhyllad och har haft stora roller i filmer som "Det blir aldrig som man har tänkt sig", "Rika barn leka bäst" och bröderna Herngrens komedi "Varannan vecka". 2003 fick hon en guldbagge för sin prestation i "Klassfesten".

Men så har det inte alltid varit, Cecilia Frode fick kämpa sig till framgången. Hon trivdes inte i skolan och kände aldrig att hon riktigt hörde hemma med de andra eleverna.

– I skolan kände jag mig utsatt. Man skulle vara på ett visst sätt för att accepteras. Och jag kunde aldrig hitta det sättet.

Psykoser av drogerna

Räddningen blev teatern.

– Jag var blyg och osäker under skolåren. På teaterscenen kunde jag gömma mig bakom en utklädnad, en roll, en uppgift att gestalta något, säger hon till Dagens Nyheter.

Endast 16 år gammal flyttade hon hemifrån för att läsa på teatergymnasiet i Helsingborg. Men det blir inte som hon hade tänkt sig. Hon hade ont om pengar och tvingades stjäla mat från skolbespisningen. Hon började umgås i kretsar där det förekom drogproblem och vittnar om det otäcka nattlivet med alkohol och narkotika i Helsingborg.

– En del fick psykoser och blev galna, säger hon i intervjun.

Själv lyckades hon dock hålla sig borta från drogerna.

– Jag drack inte ens vin eller sprit, berättar hon.

Susanna Vidlund