Borat - hetast och mest hatad

Så fick Baron Cohen hela Kazakstan emot sig

1 av 2
NÖJE

Hans alter ego Borat har fått ett helt land att rasa.

Men mannen bakom höstens stora biosensation är också en seriös religionsforskare som är mån om att skydda sitt privatliv.

Sacha Baron Cohen, 35, är filmvärldens just nu hetaste - och mest hatade - man.

November 2005. Regeringen i Kazakstan fått nog av en viss Sacha Baron Cohen, 35.

Den brittiske skådespelaren har - genom sin karaktär Borat - bland annat påstått att landets president Nazarbajev kan "bära ett bilbatteri med sin pung i åtta sekunder".

Innan dess har Borat - som utger sig för att vara en kazakisk journalist - målat upp landet som ett ställe där man tillverkar vin av jäst hästurin och håller kvinnor inlåsta i burar.

I ett pressmeddelande kallar regeringen Borat för "ett hopkok av dålig smak", och hotar att stämma Cohen.

Borat svarar med att be om "ursäkt" på sin hemsida, samtidigt som han driver ytterligare med den forna Sovjetstaten:

"Byxmyndig vid 8"

- Kazakstan är lika civiliserat som vilket land som helst. Kvinnor kan numera åka inne i bussen, homosexuella behöver inte längre bära blåa hattar och åldern för att vara byxmyndig har höjts till åtta år.

Regeringen tar då steget att stänga ner hemsidan, som registrerats på en kazakstansk server.

En stjärna är född - och ska snart explodera.

November 2006. Filmen om den antisemitiske och homofobiska Borat Sagdiyevs upptäcktsresa i USA är höstens största - och mest kritikerhyllade - hit. I Sverige ligger den just nu etta på biotoppen och i USA spelade den in hisnande 26 miljoner dollar förra helgen.

Skådis till fästmö

Men omvärlden vet fortfarande nästan ingenting om mannen bakom fenomenet. Det som är känt om Sacha Baron Cohen är att han är född 1971, uppvuxen i London, bosatt i Los Angeles samt förlovad med skådespelerskan Isla Fisher.

Han är notoriskt ovillig att prata om sitt privatliv. Därför ger han aldrig intervjuer som sig själv, utan bara som en av sina många karaktärer.

Universitetsstudier

Samtidigt vittnar Cohens bakgrund om ett allvar bakom den galna ytan. Mannen som driver hejvilt med judar är själv jude - och var för tio år sedan en seriös student av judendomens roll i USA:s samhälle.

- Han tog det på största allvar, och skrev en uppsats som blev mycket väl emottagen, säger en kamrat vid universitetet i Cambridge till Guardian.

Nästa stjärna: Bruno

Klart är att Borat har gjort Cohen till en mycket rik man. Nyligen skrev han kontrakt med filmjätten Universal - för en nätt summa av 300 miljoner kronor.

Sacha Baron Cohens nästa film kommer dock inte att handla om Borat. I stället tänker han presentera världen för Bruno, en homosexuell trendkille från Österrike.

Nursultan Nazarbajev, Kazakstans utsatta president, kan andas ut.

Borat, Ali G och Bruno

Jon Forsling