”Vi glömde vår trummis på en bensinstation”

Läs hela chattet med Hammerfall

NÖJE
Foto: Nicklas Hermansson
Oscar i Hammerfall chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Hammerfall säger: Nu kör vi igång! Oscar från HammerFall här, redo att svara på era frågor. :)

säger: Tjena grabbar! Tyngst i sverige på Metalfronten!

Hur känns det att bära denna ärofylda flagga så högt som ni gör?

Rock on Kim!

Hammerfall säger: Tjena Kim! Tack så mycket för berömmet, vi gör så gott vi kan. Men det känns såklart skitkul!

scooby doo säger: Samlar någon av er på serier?

Hammerfall säger: Om du menar serietidningar, så, ja. Jag har sen länge samlat på Hulken-numren som utgavs i Sverige i början av 80-talet. Det saknas fortfarande några nummer, men samlingen skall bli komplett. Och så Dilbert-album, såklart.

HammerFan säger: Hejsan! Har ni tänkt spela i Norrbotten nu under den närmaste tiden? Det är så lite spelningar här uppe så alla metalheads skulle bli superglada om ni kom och bestökte oss. Det är ju så kallt också så att vi måste få röja lite så vi blir varma. ;)

Hammerfall säger: Haha, det hade säkert behövts lite värme när kylan tränger på. Tyvärr får ni nöja er med skivorna i vinter. :( Men i sommar, då hade vi tänkt peppra norra Sverige med spelningar, hehe.

gubbe säger: Hej, blir det mycket pyroteknik på kommande turnen? det är kul när det smäller :)

Hammerfall säger: Jojo, det tycker vi också! :) Jag kan utlova en stor och (förhoppningsvis) mäktig scenshow, och i den ingår givetvis pyroteknik.

Cecilia säger: Hur kom ni att börja samarbeta med Samwise när det gäller tecknandet av era omslag från crimson thunder och framåt??

Hammerfall säger: Han hörde av sig och berättade att han jobbar på Blizzard Entertainment, som gjort Diablo och World Of Warcraft m.m.. Han sa även att han lyssnade på vår musik när han skapade sina orcher och monster, och fick inspiration av den. Det tyckte vi var coolt, och då han även bifogade bilder på det han gjort blev vi intresserade. Han är en mycket duktig konstnär, men det bästa spel de gjort är fortfarande The Lost Vikings till SNES.

Henrik säger: Tjenare! Hammerfall, In Flames och Dark Tranquillity på en "best-of-sweden"-turné, hur låter det?

Hammerfall säger: Det låter mycket smaskens! Släng in Nocturnal Rites också, och jag är såld.

Metalmania säger: Vilka är era favorit band just nu? och vilka har inspirerat er.

Hammerfall säger: Inspiration hämtar vi från hela 80-talet, musikaliskt. Det är band som Accept och Judas Priest, men även Stormwitch, Heaven's Gate, Grim Reaper och Warlord. Plus ett hundratal till. Mina favoritband har alltid varit ovan nämnda, och jag misstänker att de alltid kommer att vara det.

Zippo säger: Vilken är den längsta låten ni skrivit?

Hammerfall säger: Den heter "Knights Of The 21st Century", och återfinns på skivan "Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken" som vi släppte förra våren.

Amanda säger: Använder du balsam (jag menar, du har ju rätt långt hår)

Hammerfall säger: Hahaha, det tror jag de flesta som har långt hår måste göra om de vill ha en ärlig chans att kunna kamma ut det. Vi råkar dessutom vara sponsrade av KMS, ett företag som gör hårvårdsprodukter. :D

lol säger: Var det ni på Lajban i morse?

Hammerfall säger: Ja, såg du inte det?

Dennis säger: Tjenare, Ni är ju bara brutalt BÄST hur lyckas ni bli så bra?

alla låtar ni gjort är precis lika bra och man känner i kroppen att detta är vad jag kallar musik!

Undrar samtidigt ifall ni kan ge lite tips på att göra bra musik, Mitt rockband behöver komma igång lite. (ni kanske kan tipsa på bra trummor, Mina är trasiga plus att dom ska vara billiga)

Hammerfall säger: Ojdå, det var trevliga ord, tack så mycket! Bra musik kommer inifrån, man måste nog mena det man gör och tycka att det är bra för att nå önskat resultat. Så skriv musik du själv gillar, det är det absolut viktigaste. Är ingen trummis själv, men Pearl och Premier verkar vara bra märken.

HammerFan säger: Berätta något kul som nyligen hänt på någon turné. :)

Hammerfall säger: En gång i USA gjorde vi en äkta Spinal Tap, och glömde vår trummis på en bensinstation. Det uppdagadesd inte förrän ca. fem timmar senare, då vi redan hade kommit fram till giget. :)

Lucifia säger: Tjenare grabbar, hur upplever ni att fildelning har påverkat er?

Hammerfall säger: Bra fråga, och svår att svara på. Fram till 2005 var det inte så farligt, men där nånstans började vi skönja en nergång som följde resten av branschens. Så det har definitivt blivit värre även för oss och andra hårdrocksband.

Warhammer säger: Tja, tycker ni om att måla Warhammer? era texter verkar så inspirerade av det!

Hammerfall säger: Jag vet inte riktigt vad "att måla Warhammer" innebär, så jag kan lugnt svara nej på den frågan.

Excubator säger: Tjo! Hur arbetar nu med låtmaterial egentligen? Skriver alla tillsammans eller lägger någon av er fram färdigt material till resten av gruppen?

Hammerfall säger: Joacim och jag gör färdiga låtar som vi sedan repar in och ändrar minimalt i. Vi jobbar tillräckligt mycket med materialet innan det anses vara "färdigt" att det vi skriver också blir det slutliga resultatet. På de senare skivorna har även Stefan varit med och skrivit musik, och tillvägagångssättet där är ungefär detsamma.

skogis säger: Hur kom ni på namnet hammerfall och vad står det för ? (revolution låten är grymt bra )

Hammerfall säger: Redan från början hade jag klart för mig vilken typ av band HammerFall skulle vara, och hur jag ville att saker och ting skulle uppfattas. Ett namn som var unikt, som väl speglade vilken sorts musik vi höll på med och som jag tyckte lät coolt var kriterierna. SÅlunda, HammerFall. :)

Snuffs säger: Er vokalist ligger ju rätt högt upp i skalorna, tycker ni att det är svårt att få det att låta klockrent live?

Hammerfall säger: Nja, Joacim jobbar hårt för att värma upp rätt och bevara rösten under turnéerna, så det brukar inte vara några problem. Det har dock hänt att han åkt på rejäla halssjukdomar som gjort att han inte kunnat prestera som han brukar och/eller vi fått ställa in gig. Men det är väldigt sällsynt.

Moderator säger: Sista frågan nu tyvärr...

Kraftwerk säger: vilken är er favorit turnemat?

Hammerfall säger: Kyckling brukar alltid funka. Gärna en filé med ris/kokt potatis och grönsaker.

Moderator säger: Tack Hammerfall! Och tack till alla som ställt frågor!

Hammerfall säger: Tack för er medverkan, hoppas ni fått tillfredsställande svar på era frågor. Vi ses på turnén i januari!