Graceland söker en ny Kung

Utlyser första officiella Elvis-tävlingen

1 av 3 | Foto: AP
GRACELAND Dåvarande japanske premiärministern och Elvis-beundraren Junichiro Koizumi guidas runt på Graceland av presidentparet George och Laura Bush. Bilden togs 30 juni i år.
NÖJE

Världens bäste Elvis sökes.

Graceland i Memphis har gjort helt om.

Nu utlyser man en stor tävling och bjuder in Elvis-imitatörer från hela världen till en veckolång uttagning med kvaltävlingar, tajta brallor, mängder av paljetter och stor final.

Arrangemanget och hålls i augusti nästa år i samband med 30-årsminnet av Elvis död.

Tävlingen arrangeras för första gången av Elvis Presley Enterprises, som numera har kontroll över både Graceland och den inkomsbringande industrin runt den sedan länge bortgångne ikonen.

Förvalta arvet

Det blir den första officiella tävlingen någonsin om vem som är bästa Elvis.

Vinnaren får bland annat 5.000 dollar.

Tävlingen är en klar kursändring från Graceland, som tidigare gjort tummen ner och stängt grindarna på Graceland för imitatörerna.

- Vi letar efter den artist som bäst lyckats förvalta arvet efter Elvis Presley. Det här är en mycket seriös tävling, säger Jack Janokowski, chef för det imperium som sköter affärerna i Elvis-industrin.

Enligt Janokowski kommer tävlingen dessutom att sätta nya riktmärken för vad en bra Elvis-imitatör är.

Flera delfinaler

Exakt vilka regler som kommer att gälla är inte klart.

Men arrangören säger att man letar efter smakfulla föreställningar med klass.

Dessutom vill man ha sångare som både ser ut och sjunger som Elvis.

Uttagningar kommer att hållas på minst två ställen: Tupelo i Mississippi, där Elvis föddes, och Collingwood i Kanada som redan idag har en årlig Elvis-festival.

Graceland efterlyser också arrangörer som vill hålla en deltävling för finalister. Intresserade kan mejla till [email protected]

Finalisterna får sedan kvala in i flera tävlingar under Gracelands årliga Elvis-vecka mellan den 11 och 19 augusti nästa år.

Den stora finalen hålls den 17 augusti i Cannon Center i Memphis.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM