Kikki: Jag tog tabletter

Stjärnan pratar ut om showen: Jag kollapsade

1 av 3 | Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/MALMÖBILD
HÄR LÄMNAR HON KRISTIANSTAD Kikki Danielsson är ledsen och besviken på sig själv dagen efter kollapsen på scen. På planet från Kristianstad till Stockholm berättar hon för Aftonbladet vad som hände och att hon tog tabletter mot sin stämbandsinflammation. ”Det är det värsta som har hänt mig i mitt artistliv”, säger hon.
NÖJE

KRISTIANSTAD/STOCKHOLM

Kikki Danielsson är ledsen, skamsen och besviken på sig själv.

Dagen efter skandalframträdandet på idrottsgalan i Kristianstad träffar Aftonbladet en mycket ångerfull Kikki.

– Detta är det värsta jag har varit med om i hela mitt artistliv, säger hon.

Det är dagen efter i Kristianstad.

Vinden piskar den blekgrå skånska slätten och ett litet journalistuppbåd väntar på Kikki Danielsson, 54, på hennes hotell. Idrottsgalans arrangör Staffan Johansson kommer ner och berättar att Kikki inte orkar prata. Hon är alltför trött och upprörd efter incidenten på idrottsgalan.

– Hon gråter och är ledsen. Kikki är psykiskt väldigt nergången och skäms något fruktansvärt över det inträffade. Hon har haft en tung period med mycket värk av sin reumatism och har tagit starka tabletter, smärtstillande och lugnande. Hon är alldeles för uppriven för att prata, säger Staffan Johansson.

Men ett par timmar senare – på ett plan från Kristianstad till Stockholm – väljer Kikki ändå att berätta exklusivt för Aftonbladet om framträdandet.

– Jag är så ledsen, så ledsen, viskar Kikki Danielsson med tunn röst.

Hon började gråta

Hon ser så liten och vilsen ut där hon står. Men när hon väl börjat prata kommer orden fort och snabbt, och det är framför allt en sak som Kikki vill att alla ska veta:

– Jag drack inte en droppe. Det är så pinsamt alltihop, att folk tror det, men jag har inte druckit. Däremot tog jag tabletter. Jag äter Betapred mot min stämbandsinflammation och det har jag inte alls mått bra av.

Även idrottsgalans konferencier, Leif ”Loket” Olsson, 64, intygar att det var en nykter Kikki Danielsson som stod på scenen för att sjunga ”Stand by your man” för de 500 i publiken.

– Vi satt tillsammans i hennes loge och pratade i 40 minuter innan galan började. Det fanns ingen sprit på rummet, säger han.

”Loket” märkte dock av att Kikki inte mådde bra under deras samtal.

– Hon var nedgången och började gråta när vi pratade om hennes familj. Det märktes att hon var labil. Hon berättade att besvären med halsen hade börjat i samband med hennes julshow, säger han.

Har mått dåligt

När Kikki själv berättar om den ödesdigra kvällen har hon svårt att formulera orden. På genrepet inför idrottsgalan kände hon sig pigg och såg fram emot att sjunga för publik på kvällen. Allt verkade okej fram tills det var dags att gå upp på scen. Då hände något, Kikki vet själv fortfarande inte riktigt vad.

– Det bara svartnade för ögonen och så snurrade det till. Jag kollapsade helt enkelt, säger hon.

– Det var tabletterna som knäckte henne, säger Leif Olsson.

Kikki håller med. Hon berättar att hon mått mycket dåligt de senaste två veckorna på grund av stämbandsinflammationen och medicinerna, att hon knappt kunnat sova och mer och mer känt hur hon närmat sig sammanbrottets rand. Men – hon har inte lyssnat på kroppens signaler. Och hon har inte delat med sig av sin smärta.

Jag är en fighter

Inte ens hennes närmaste familj har vetat hur dåligt hon egentligen har mått den senaste tiden. De såg samma Kikki som tv-tittarna till ”Du är vad du äter” såg för några veckor sedan. Exmaken Kjell Roos uppfattade Kikki som piggare än på många år:

– Det såg så bra ut. Det här känns så onödigt. Men vid sidan om det vill jag helst inte ge några kommentarer, det är tillräckligt jobbigt för mina barn som det är, säger Kjell Roos.

Kikki har egentligen ingen förklaring till varför hon inte lyssnade på kroppen när den försökte säga stopp.

– Jag är en fighter. Jag har fått lära mig att man alltid ska vara glad och kämpa på så gott man kan, så jag har jobbat vidare fastän jag egentligen borde veta bättre, säger hon och skakar sorgset på huvudet.

Värsta som hänt

Idrottsgalan skulle bli en kul comeback efter stämbandsinflammationen, och det går inte att ta miste på Kikkis bedrövelse över att det inte blev så. Hon, ett omvittnat fullblodsproffs, van att stå på scen i alla väder, svek sin publik. Gjorde bort sig på scenen.

– Det är det värsta som har hänt mig i mitt artistliv, säger hon.

Hur ska du gå vidare?

– Jag vet inte, jag vet inte, säger Kikki och skakar på huvudet.

Hon vill inte prata om framtiden. Bara koncentrera sig på att komma igenom dagen. Komma hem.

Längtar hem

När Aftonbladet berättar för henne om alla människor som är oroliga för henne, som vill henne väl, får hon tårar i ögonen.

Hon nickar, hon vet, och visst är det en tröst. Men nu är det bara vila och återhämtning hemma i Bollnäs som gäller.

Barnen Emma och Viktor. Hunden. Avkoppling i bastun.

Och fightern Kikki Danielsson får börja om än en gång.

– Jag har så mycket mer att ge, säger hon när vi skiljs åt.

Kikkis tuffa dygn

Foto: StIG-ÅKE JÖNSSON/MALMÖBILD
Kikki lämnnar hotellet.

Så verkar Kikkis medicin

Läs tidigare artiklar:

Maria Wernhult, Carina Bergfeldt