Miljontals såg sista "Vänner"

NÖJE

Tio års underhållningshistoria har fått sin final i amerikansk tv.

Vid halvsextiden på fredagsmorgonen svensk tid, kväll i USA, sändes det absolut sista avsnittet av succéserien ”Friends”, Vänner.

Foto: AP
På Times Square i New York visades sista avsnittet på storbildsskärmarna.

När ”vännerna” lämnade spelplatsen i hyreslägenheten i den avslutande scenen, lämnade de också ett stort tomrum efter sig bland sina fans.

50 miljoner människor skulle se avsnittet, enligt beräkningarna.

Bara i New York såg tusentals människor det sista avsnittet på en storbildsskärm vid Hudsonfloden. Barer och klubbar runt om i USA hade ”Friends Final”-partyn dit fansen var inbjudna, uppmanade att klä sig som sin favorit i serien.

Annonsörer betalade två miljoner dollar för en 30-sekunders reklamsnutt i avsnittet. Den näst högsta summan hittills, bara slagen av reklamfilmerna i Super Bowl-sändningarna.

Överraskningar

Det sista avsnittet innehöll förstås en hel del överraskningar. Men en av intrigerna kring de sex slutade med precis det som de trogna tittarna förutsett och längtat efter.

Finalens första riktiga överraskning kom visserligen när avsnittet inleddes med att Rachel (Jennifer Aniston) lämnade Ross (David Schwimmer) efter en gemensam natt.

Den röda tråden i resten av avsnittet är Ross färd med Phoebe (Lisa Kudrow) i hennes gula bil. De jagar runt till olika flygplatser för att hitta och stoppa Rachel innan hon far iväg. Vilket Ross också lyckas med.

Ross och Rachel som varit ihop och gjort slut i omgångar och också har ett gemensamt barn, bestämde sig för att de älskade varandra och skulle vara tillsammans för evigt.

Under seriens senaste säsong har tittarna fått följa Monicas (Courteney Cox) och Chandlers (Matthew Perry) planer på att adoptera ett barn.

Så en förlossningsscen var ingen överraskning. Överraskningen bestod istället av att paret fick tvillingar, en pojke och en flicka.

Öppen framtid

Phoebe, som redan var gift, var i sista avsnittet en lycklig hustru som lovade sin man att de skulle skaffa många barn, så många han ville.

Den enda rollfiguren vars framtid lämnades ganska öppen var Joey (Matt LeBlanc). Skådespelaren, som även haft samma yrke i serien, kommer nämligen att få en egen show, i sin egenskap av rollfigur i ”Vänner”. Enligt planerna kommer NBC att börja sända den i höst och den heter förstås ”Joey”.

Där kan nog fansen hoppas på gästspel av några av de gamla vännerna.

Efter det sista avsnittet sändes ett timslångt minnesprogram klipp ur tidigare avsnitt. Det började med intervjuer med skådespelarna som gjordes innan hela serien startade och det avslutades med ytterligare intervjuer, gjorda tio år senare, när det sista avsnittet spelats in.

- Vänner har varit en av vårt bolags hörnstenar de senaste tio åren, kommenterade Jeff Zucker, chef för tv-bolaget NBC, avslutningen.

Han medger att det faktum att serien definitivt är slut är en stor förlust för bolaget.

Allt kan hända

Fast vad som helst kan ändå hända i den påhittade världen. Kanske möts vännerna igen när de blivit några decennier äldre?

Eller som fotbollsspelaren Henrik Larsson brukar säga: ”Man ska aldrig säga aldrig”.

Simone Söderhjelm