Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Lasses löfte: Jag ska leva

    Vissa gjorde allt för att vinna. Lasse Brandeby gjorde allt för att röstas ut. Men medan skådespelaren bönade på sina knän att få slippa dansen jublade tv-tittarna. Till och med Magnus Uggla älskade att se den allt tröttare göteborgaren valsa runt i rutan vecka efter vecka. "Let’s dance" tog Brandeby tillbaka till 80-talets Kurt Olsson-hysteri men höll på att kosta honom livet.

på banan igen Han bönade och bad om att få bli utröstad ur ”Let’s dance”. Men publiken älskade Lasse Brandeby. ”Det var lika stort som Kurt Olsson och Rena rama Rolf-tiden”, säger han. på banan igen Han bönade och bad om att få bli utröstad ur ”Let’s dance”. Men publiken älskade Lasse Brandeby. ”Det var lika stort som Kurt Olsson och Rena rama Rolf-tiden”, säger han. Foto: krister hansson

Han kom trea i ”Let’s dance” och har gjort succé med pjäsen ”Dödsdansen”.

Men årets största upplevelse är en helt annan.

– Det bästa med 2007 är att jag överlevde, säger Lasse Brandeby.

Lasse Brandeby, 62, fick vara kvar i ”Let’s dance” vecka efter vecka – mot sin vilja.

Han bönade i pressen att tittarna skulle sluta rösta på honom. Förgäves.

Till slut bad han produktionen om att få hoppa av.

– Jag kallade till möte med TV 4, men de sa att det inte gick – de skulle tappa flera hundra tusen tittare, berättar Lasse.

Han bad TV 4 fuska med siffrorna – vad som helst – han mådde inte bra. De vägrade.

– Det fanns ingen annan utväg än att fortsätta, säger han.

”Lika stort som Kurt”

Samtidigt ångrar inte Lasse för en sekund att han tackade ja till underhållningsprogrammet. Han menar att det fick honom att leva upp.

– Det var lika stort som Kurt Olsson och Rena rama Rolf-tiden. Det var bra för karriären – alla vill fortfarande prata om det och skrattar åt mina dansskämt, säger han.

Men danstävlingen fick ett dramatiskt slut. På annandag påsk – bara en vecka efter finalen – tvingades Lasse i ambulans till sjukhus.

Han låg i över en vecka på intensiven med syrgasmask utan bättring. Till slut tappade läkarna hoppet om att han skulle överleva.

– Jag hade en dubbelsidig lunginflammation, och på grund av den slogs andra organ ut. Jag var en hårsmån från döden, säger Lasse.

Men den elfte dagen var han bättre och flyttades från intensiven. Fem veckor senare fick han lämna sjukhuset.

– Jag fick en chans till i livet, och det är jag otroligt tacksam över, säger han.

Tänker på döden

Ett halvår senare är Lasse på Arlövs teater. Han repeterar inför Arlövs revy som har premiär den 5 januari. Han ser pigg och fräsch ut, men blicken blir ibland allvarlig.

Han har svårt att göra sig av med funderingarna kring vad som hade hänt om han hade dött – hur hans fru Ninni och dotter Anna och barnbarnen hade tagit det.

– För jag hade ju inte själv märkt någonting, jag hade bara somnat in och sluppit all sorg det hade inneburit för mina kära. Jag blir knäckt när jag tänker så, säger han.

Lasse har inte förändrats nämnvärt efter sjukdomen. Han arbetar fortfarande lika hårt och lever inte det hälsosammaste av liv.

– Jag har inte ens blivit religiös på kuppen. Jag fick aldrig se några tunnlar med ljus i eller någon gubbe på ett moln. Nä, jag tackar bara de fantastiska läkarna och min starka kropp, säger han.

Hans nyårslöfte för 2008 är redan avlagt.

– Jag ska leva, säger han och ler snett.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet