Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

”Vi hann inte deppa”

Ola Salo om det mest hektiska året i sitt liv – med turné, schlager & skandal

”FANTASTISK UPPLEVELSE” 2007 blev året Ola Salo utmanade fansen och tog popen från finrummet – rakt in i den glittriga schlagervärlden. ”Svenska Melodifestivalen har funnits som en dröm sedan jag var liten. Och det känns som att Melodifestivalen 2007 var om inte den bästa genom tiderna så åtminstone en av dem. Det var en fantastisk upplevelse att få vinna den”, säger   ”FANTASTISK UPPLEVELSE” 2007 blev året Ola Salo utmanade fansen och tog popen från finrummet – rakt in i den glittriga schlagervärlden. ”Svenska Melodifestivalen har funnits som en dröm sedan jag var liten. Och det känns som att Melodifestivalen 2007 var om inte den bästa genom tiderna så åtminstone en av dem. Det var en fantastisk upplevelse att få vinna den”, säger Foto: magnus wennman

The Ark hyllades från första schlagerrepen till finalsegern i Globen.

Sen kom fiaskot i Eurovision – men de hyllades ändå.

– 2007 var året när jag blev bekräftad. På alla plan, säger Ola Salo.

The Ark fick fem plus i Melodifestivalen.   The Ark fick fem plus i Melodifestivalen.

Ola Salo, 30, och jag sitter på Söder i Stockholm och vänder ut och in på The Arks mest framgångsrika år någonsin.

Vi snackar turnésuccé och att det stressiga 2007 tvingat medlemmarna att tjafsa mindre med varandra.

Och vi pratar om Melodifestivalen, så klart.

Hur The Ark – det kreddiga indiebottnade Rottnebandet – riskerade fans och anseende genom att kliva rakt in i Sveriges mest folkliga och ytliga musiktävling. Hur de vände alla frågetecken till en triumf.

Skandalen är glömd

En timme senare rundar vi av. Medan jag sätter på mig jackan och lägger blocket i fickan säger Ola:

– Det är ganska komiskt egentligen. Att man på ett halvår kan resa sig från totalt mörker till att bli Sveriges kelgris. För exakt ett år sedan satt jag i min lägenhet i Malmö och vågade knappt gå ut efter Washington-skandalen.

Kalla det dålig research eller journalistisk haveri. Men trots att jag kan historien utan och innan dyker inte USA-fiaskot upp i huvudet alls.

Så bortblåst har Salos misslyckade mellansnack om flygplan på väg in i Vita huset – som resulterade i en avbruten USA-turné och dödshot på hemsidan – känts i skenet av Melodifestivalsuccén.

Men The Arks schlagerdebut var knappast självklar.

– Vi tvekade väldigt mycket innan vi sa ja. Jag var övertygad om att det skulle bli bra men i den här frågan hade alla i bandet veto. Vi hade ett möte och plötsligt tyckte alla att det här var en bra idé, säger Salo.

Tvärstopp i Finland

Beslutet blev ett lyckokast.

– Vi har gått igenom det här med bibehållen respekt. Hade en seriös artist ställt upp i Melodifestivalen för tio år sen så var den artisten inte välkommen tillbaka i de seriösa sammanhangen igen. The Ark har varit på omslaget till allt ifrån Sonic till tidningen Land. Det säger väl allt.

Men i Eurovision song contest i Helsingfors blev det tvärstopp. Medan de segervittrande svenskarna höll andan hemma i sofforna störtdök The Ark på resultattavlan. Ända ned till plats 18.

Ola väger orden om årets enda fiasko.

– Det kändes lite snopet och surrealistiskt att det kunde gå så dåligt. I Sverige var det nästan ingen som

tippade oss på en placering lägre än fem. Dagarna innan finalen kändes det som om vi var de enda i Skandinavien som sa att det kan gå precis hur som helst.

Men svenskarna var förlåtande och skyllde fiaskot mer på tävlingen än på de tävlande.

Inga planer för 2008

Och i stället för att åka runt på köpcentrum i Moldavien fortsatte The Ark sitt år med att turnera.

– Våra liv och karriär hängde inte på Eurovision, vi hade varken tid eller anledning att deppa, säger Ola.

För The Arks del är 2008 fortfarande ett helt tomt blad. Själv ska Ola Salo pusta ut med en månad i Indien.

– Det har också varit det mest arbetsamma året i mitt liv. Jag är inte tröttare än någonsin men jag är gladare än någonsin över att vara ledig.

Ola Salo om...

Ola på plattan som trilskades.   Ola på plattan som trilskades. Foto: A BARDELL

... snurrplattefiaskot i Helsingfors

  ”Det var lite små tekniska saker som inte fungerade men det ligger inte i min eller bandets natur att skylla på sånt. Vi är artister och scenproffs och då ska man klara av den situationen. Däremot var det ett speciellt framträdande där man hade 200 miljoner tv-tittare in på porerna i ansiktet. Det var så klart en väldigt nervös situation och i det läget vill man att all teknik ska funka till 100 procent. De där sekunderna när jag låg på snurrplattan och den inte satte igång, kändes som en evighet.”

... pressen från press­en under schlagern

  ”Efter ett tag blev vi väldigt trötta på att vara ständigt påpassade av medierna. Emellanåt kunde jag också känna att det var ganska respektlöst, som sista kvällen. Vi hade ändå gått igenom en pärs och vi blev fullkomligt överkörda av en hop av journalister och fotografer som nästan överföll oss. Man blev mer eller mindre omkullkastad och uppträngd i ett hörn på ett sätt som var ganska obehagligt. Vi har ju haft uppmärksamhet från media länge, men det där var något som man inte hade varit med om förut.”

... ökade inkomster

  ”Jag vill hellre försäkra mig om att jag kan leva en längre tid på det jag har tjänat ihop än att öka min levnadsstandard. Det är väl lite småländskt antar jag. Vi tänker mer ’det går bra – nu ja ...’ Det här är kanske sista året som man tjänar så här mycket pengar. Det låter kanske tråkigt men jag är ganska nöjd med den inställningen. För mig är lyx att kunna ta hand om sig själv. Jag ger inte mycket för att strö pengar omkring mig och ha dyra prylar. Det är inte min grej.”

... 30-årsfirandet

  ”Det blev inte så mycket av det. Jag och Leari fyller med några veckors mellanrum och planerade att hyra en herrgård och ha en stor fest. Vi skulle bjuda in alla våra kompisar från olika länder. När vi såg vart det här året barkade sa vi ’nja, vi går väl ut och äter på en restaurang i stället’.”

Läs också:
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet