Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

– Allsången var stort

Måns Zelmerlöw förlorade ”Idol” – men 2007 tog han revansch

Foto: eivind vogel-rödin

Måns Zelmerlöw åkte ur ”Idol 2005”.

Sedan dess är han en vinnare.

I år har han gjort succé i Melodifestivalen, på cd, på turné, som programledare och musikalartist.

2007. Vad tänker du först på?

– Det största ögonblicket för mig var ”Allsång på Skansen”. Att stå inför ett fullsatt Skansen med den publikresponsen var jättestort. Anders Lundin var programledare. Coolt, tyckte jag. Gessle skulle vara med, som verkligen varit en idol. Det har varit Per Gessle och Michael Jackson under hela mitt liv.

Du brukar titta på Allsången?

– Ja, jag har varit både schlager- och ”Allsång på Skansen-nörd. Sånt som ansågs småtöntigt av kompisar.

”Vågade inte berätta”

Men du har vågat stå för det?

– Ja, periodvis i alla fall.

Måns skrattar generat.

– Nej, ibland fick man väl smyga hem och titta på det. Jag vågade inte berätta. På högstadiet skulle man vara lite coolare än man egentligen var. Då berättade jag inte alltid vad jag tittat på.

Allsången var årets höjdpunkt. Mer?

– Nummer två var Globen. Att stå i ett fullsatt Globen med bara likasinnade schlagernördar i publiken och komma trea bakom The Ark och Andreas Johnson som jag ser upp till. Jag blev schlagerhooked där och hoppas jag kan komma tillbaka. Men inte 2008.

Definitivt inte?

– Man ska aldrig säga aldrig, men ... nä, 2009 ligger mig varmare om hjärtat.

”Helt galen i huvudet”

Vad är du mest stolt över?

– Det är Melodifestivalen. I början hade jag ingen press alls på mig. Tidningarna skrev ner mig fullständigt inför första delfinalen, och det förstår jag. Jag sjöng

falskt på alla repetitioner. Men när det hettade till kom rösten och säkerheten. Inför Globen fick jag press på mig. Då var jag vinnarkandidat med The Ark. Så nervös har jag aldrig varit som när jag skulle kliva upp på scenen i Globen. Jag kunde inte fokusera blicken. Jag var helt galen i huvudet av nervositet. Men sen gick jag upp och då släppte det. Det är jag stolt över.

Många bollar i luften

Är du nöjd med din debut-cd?

– Ja. Jag var livrädd att det skulle bli som med andra ”Idol”-artister. Jag var mån om att få skriva och lära mig. Det är ett revir jag vill pinka in. Jag kan tänka mig att skriva och prodda i framtiden.

Även åt andra?

– Ja, det hade varit fantastiskt. Det flöt på fantastiskt bra i år. Jag är förvånad hur mycket roligt jag hunnit göra. Skivan, sommarturnén och efter det ”Ladies night”. Och ”Footloose”.

”Lilla Melodifestivalen” var också i år. Där var du programledare.

– Just det, olika saker. Jag vill ha många bollar i luften. Och just musikaler – det är skönt att pinka in sitt revir där också. Ju fler järn i elden, desto lättare att hålla sig kvar i en osäker bransch. Det här vill jag fortsätta med resten av livet.

Måns Zelmerlöw om ...

Måns och Helena.   Måns och Helena.

... årets musik:

  ”Jag har lyssnat på My chemical romances ’The black parade’ och Mikas platta. Och om jag skulle säga någon svensk: Salem Al fakir. Han är ett underbarn. Och riktigt trevlig dessutom.”

... flickvännen:

  ”Helena är min närmaste rådgivare i allt. Det var hon som sa till mig att ta ’Cara mia’. Hon vill plugga till läkare och har inget behov av den här kändisvärlden.”

... musikaler:

  ”’Grease’ var mitt personliga genombrott. Jag lärde mig enormt mycket. Dansen kom. Jag fick lära mig agera lite. Det gav en annan mognad.”

... låtskrivande:

  ”Den text jag hade roligast när jag skrev var ’Work of art’. Allt möjligt ploppade upp så naturligt. Det är den låt på plattan jag tycker mest om.”

... tv-spel:

  ”Jag köpte Playstation 3, men tyvärr är XBOX 360 bättre och har fler spel. Jag och några killar spelar Fifa 08 efter föreställningarna. Det blir rätt sena nätter.”

Namn: Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw. Född: 13 juni 1986. Bor: Lägenhet i Stockholm. Familj: Flickvännen Helena Thiman. Inkomst: 322 200 (inkomstår 2006).

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet