Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

– Det har varit helt sanslöst

Babben Larsson om hur hon gick från kris till succé – och blev drottningen av talkshow

Från skilsmässa till smekmånad 'Babben och co' har varit hårt arbete, men värt allt slit. ”Jag har skrivit på nätterna, sen upp på morgonen och jobba igen. På nästan varje inspelning har jag haft fem timmars sömnbrist i nacken. Men generellt sett har det här varit en enda lång smekmånad”, säger programledaren.   Från skilsmässa till smekmånad 'Babben och co' har varit hårt arbete, men värt allt slit. ”Jag har skrivit på nätterna, sen upp på morgonen och jobba igen. På nästan varje inspelning har jag haft fem timmars sömnbrist i nacken. Men generellt sett har det här varit en enda lång smekmånad”, säger programledaren. Foto: ULF HÖJER

Skiljas, sälja huset och leda en egen succéshow i SVT.

Babben Larsson vände ett sönderstressat år till triumf.

– Jag kommer att minnas 2007 som året jag blev fullt återställd från min utbrändhet, säger komikern.

Babbens sexsnack gjorde bonden Fredrik ledsen.   Babbens sexsnack gjorde bonden Fredrik ledsen.

Det är mitten av december och Babben Larsson, 51, har just avslutat inspelningen av det trettonde och sista avsnittet av ”Babben & co”.

Komikern, känd som närmast manisk i sitt förhållande till jobb, börjar tända av.

– Vi spelade in två avsnitt den sista veckan. Sedan hade jag premiär för min julshow nere i Visby. Veckan efter landade jag ganska hårt. Jag hade fruktansvärd arbetsabstinens och kunde inte sova, säger hon med ett leende som avslöjar allvaret.

”En tuff period”

Men så är det också slutet på ett år som har innehållit det mesta. Inte bara jobbmässigt. Under våren separerade Babben från sin make Bernt Westerlund och i juni lämnade paret in en gemensam ansökan om skilsmässa.

Efter 17 år tillsammans.

– Det här året har varit helt sanslöst. Allt har hänt samtidigt. I våras körde jag två långa turnéer och samtidigt låg jag i skilsmässa med allt vad det innebär – huset skulle säljas och det var ett sånt rat race att det finns inte. Det var en tuff period. Man kan säga att hela det här året har varit en enda lång lista på saker som måste göras.

Tål stress igen

För vissa kanske hetsen skulle vara en motorväg rakt in i väggen. För Babben, som länge levt i sviterna av utbrändhet, blev prövningen i stället en vändpunkt.

– Jag kommer att minnas 2007 som året då jag insåg att jag var fullt återställd från min utbrändhet. Annars hade jag inte pallat. Det har faktiskt tagit nästan tio år. Det tog fyra år innan jag inte var trött längre, sju innan jag kunde börja med stand up igen och nu i höst kom jag tillbaka till Norra Brunn. Det som har tagit längst tid att läka är stresståligheten, jag har snabbt gått i låsning. Jag trodde faktiskt inte att jag någonsin skulle läkas fullt ut. Det är ganska lärorikt. Att jag klarade det.

En triumf i sig.

Showen blev succé

Men Babbens stora bragd utåt sett det här året – och anledningen till att hon toppar Aftonbladets prestigefulla nöjeslista – är så klart kopplad till höstens tv-succé.

– Helt fantastiskt kul att komma etta på er lista och det är givetvis programmets förtjänst. Att det skulle nå så många tittare kunde jag aldrig tro. Det tog ett tag

innan vi hittade rätt form.

Jo tack. Efter otaliga förslag tröttnade SVT och frågade henne helt enkelt rakt ut vad hon ville göra för program. Resultatet blev ”Babben & co” – en egen talkshow på lördagarna som blev en omedelbar succé med miljonpublik.

Försöker vara snälla

– ”Babben & co” blev så otroligt mycket bättre än jag hade hoppats på. Jag visste inte riktigt hur det skulle bli, jag har ju knappt varit programledare. Och med lördagsunderhållning vet man inte vilket huvud som bär eller sjunker. Så har det varit många år. Vissa program sjunker som en sten.

Andra skjuter i höjden som tolvslagets nyårspyro.

Babben ser avslappnad och glad ut.

– Det roligaste har varit reaktionerna. Så fort jag går till min gästbok eller loggar in på Facebook så svämmar det över med positiva kommentarer. Och egentligen har vi inte gjort något mer än att försöka vara snälla. Det känns nästan nyskapande att vara schyst mot dem som kommer. Det är feel good-tv, punkt slut.

Men det blev inte riktigt punkt och slut där. I seriens näst sista sändning, dagen efter att jag och Babben avhandlat året, briserar komikern i en plump kommentar om tv-bonden Fredrik Karlssons sexliv.

Folkstorm

Det blir folkstorm. Babben får ta emot hundratals reaktioner i sin gästbok och Aftonbladet rings ner av tittare. De är förbannade och besvikna.

Efteråt nöjer sig Babben med att kommentera påhoppet på sin hemsida: ”Om bonden Fredrik har blivit ledsen så ber jag givetvis om ursäkt.”

Bara dagar tidigare har hon pratat om pressen på henne – och vilket genomslag såna här program kan ha.

– Jag hade ingen aning om vad det innebar att leda ett tv-program på bästa sändningstid, vilket fokus det blir. Det kan jag säga. Det började redan på presskonferensen innan vi började sända då journalister satt och småhotade mig – ”pallar du med det här nu?” Jag tyckte att det ju bara var ett program. Men sen när det väl var igång – minsta grej du ger ifrån dig blir en löpsedel.

Vill göra tv igen

Oavsett vilket. Babben har stormtrivts i sin roll som talkshow-drottning.

– Jag kände redan i tredje ”Babben & co” att ”shit det är bara tio program kvar!” Då gillar man att vara på jobbet. Jag gör gärna tv igen.

Det får vi verkligen hoppas.

Babben om...

”Heta stolen”.   ”Heta stolen”. ”Det skiter väl jag i, jag är 50.”   ”Det skiter väl jag i, jag är 50.”

... ”Heta stolen”-kritiken:

  ”Jag tycker det är det som skiljer oss från andra program. Det är snackisen. Det har mest varit journalister och nöjesskribenter som har varit kritiska mot ”Heta stolen” men det har fäst nåt fruktansvärt ute hos tv-publiken. De i nöjesbranschen tycker nog att det är jobbigt att se komiker jobba utan att nån skrattar. Man ska inte underskatta ”Heta stolen”, tar man bort den är det som vilken talkshow som helst. Och även de som inte tycker om det är ju ändå engagerade.”

... nästa år:

  ”Jag gör gärna ”Babben & co” igen. Till våren blir det inte, men vi får se. Jag är ingen större karriärstrateg med någon tioårsplan. Jag vill vara i ett flow och ta jobben på volley. Jag kan inte motivera mig med pengar, det är en fullkomligt värdelös drivkraft. Jag är helt luststyrd.”

... programledar-rollen:

  ”Intervjudelen såg jag framemot men jag var också orolig. Jag blir ju intervjuad mycket själv och vet hur svårt det är för både den som intervjuar och den som blir intervjuad att få samtalet att blomma. Där har mina researchers varit helt suveräna och hört på alla var de har energin. Vad de vill prata om och vad de absolut inte vill snacka om. Och eftersom jag inte är journalist och vi inte är något scoopprogram så kan jag bara skita i sånt. Jag kan snöa in på modelljärnvägar och sånt i stället. Jätteskönt.”

... att bli äldre:

  ”Det var så skönt att fylla 50. Plötsligt blev det så otroligt lugnt, jag kan inte förklara. Jag kände bara: ”Det skiter väl jag i, jag är 50.” Jag behöver inte ta hänsyn längre eller reta upp mig på någon – jag är 50! Jätteskönt. Det finns ingen som kommer åt en.”

Namn: Babben Larsson. Ålder: 51 år.

Yrke: Komiker och programledare.

Bor: Lägenhet i Solna utanför Stockholm. Familj: Exmaken Bernt Westerlund, dottern Sofia, 15, och labradorerna Socker och Tårtan.

Inkomst: 430 175 kronor (taxeringsåret 2007).

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet