Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Lill--Babs till sjukhus

Tvingades sova på akuten – vårdas för lunginflammation

Efter besöket på akuten i Bollnäs lades Lill-Babs in över natten.   Efter besöket på akuten i Bollnäs lades Lill-Babs in över natten. Foto: Anna Alverhag

Barbro ”Lill-Babs” Svensson är akut sjuk.

I natt vårdades hon på sjukhus i Bollnäs för lunginflammation.

– För en kvinna i hennes ålder är det en mycket allvarlig diagnos, säger Christina Doctare, specialist i allmänmedicin.

allvarligt Redan i julas kände Lill-Babs att något var fel. ”Vi trodde att det var en vanlig förkylning”, säger dottern Monica. Men diagnosen blev lunginflammation.   allvarligt Redan i julas kände Lill-Babs att något var fel. ”Vi trodde att det var en vanlig förkylning”, säger dottern Monica. Men diagnosen blev lunginflammation.

Redan under julhelgen kände Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 69, att något var fel.

– Vi firade hela släkten och hostade väl allihopa, som man gör i sådana här tider. Vi trodde att det var vanlig förkylning, säger dottern Monica.

Men eftersom ”förkylningen” inte ville ge med sig kände sig Lill-Babs i går tvingad att uppsöka akutmottagningen i Bollnäs. En källa till Aftonbladet berättar att hon ”såg risig ut”.

Diagnosen kom i går: lunginflammation.

– Läkaren beslutade att hålla henne kvar över natten. De ger henne antibiotika och vill ta fler prover, säger Monica Svensson.

Fler sjuka

Lunginflammation är en dödlig sjukdom.

Enligt Christina Doctare, specialist i allmänmedicin, finns dessutom rön som pekar på att den är inne i ”en ny era” med bakterier som utvecklat en resistens mot antibiotika.

– Alltfler börjar insjukna i lunginflammation. Det finns tecken på att det utvecklats elakartade bakterier som antibiotikan inte biter på.

En person i 70-årsåldern är extra svårt utsatt.

– De äldsta och de yngsta är sämst ställda att klara av sjukdomen. De är svagare och har oftast sämre immunförsvar, säger Doctare.

”Ni får laga maten”

Natten spenderade Lill-Babs på akuten i Bollnäs, men dottern Monica Svensson hoppas få se sin mor till nyårsfirandet i kväll.

– Från sjukhuset hälsade hon att ”ni får laga maten i morgon, så kommer jag senare på kvällen”.

Enligt Monica Svensson kommer det inte att bli aktuellt för Lill-Babs att ställa in några föreställningar.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet