"Jag gick ner 6 kilo"

LeMarcs turnécomebacken en braksuccé – men paniken släppte aldrig helt

1 av 3 | Foto: Foto: JERKER IVARSSON
glädjefnatt LeMarcs första spelning sedan 1993 blev till ett väckelsemöte. Men ändå blev hela turnén en kamp mot ångesten.
NÖJE

Konserterna blev väckelsemöten men nervositeten vägrade släppa.

Peter LeMarc tappade sex kilo och tog med sin fru för att klara höstturnén.

– Jag behövde den tryggheten, säger han.

Det är söndag den 18 november och Peter LeMarc, 49, ska snart göra sin första spelning sedan 1993. Han har soundcheckat på Cirkus i Stockholm och plötsligt känns den live-ångest som tvingat bort honom från scenerna de senaste 14 åren som bortblåst.

I stället känner Peter sig lugn. Ett så stort lugn att han tänker ”det här blir inga problem” och somnar i logen.

När han vaknar igen några timmar före spelningen spränger paniken innanför pannbenet.

”Jag var asnervös”

– Jag kände ”shit, vad fan är det jag har gett mig in på”. Och att spela på Cirkus i Stockholm som första gig på 14 år, ”hur dum får man vara?” Det är som att lägga straffsparkar på Wembley. Jag arbetade nästan upp mig till hysteri och var asnervös, säger Peter LeMarc.

Där och då var han beredd att skita i hela turnén.

– Definitivt. Jag fick nästan psykosomatiska drag. Jag tyckte rösten lät konstig, det var en massa jävla grejer.

Han går ut på den vardagsrumsstajlade scenen och sjunger en spröd ”Evelina”.

Publiken håller andan innan hela Cirkus briserar. Fansen skjuter upp från sina sittplatser och förvandlar spelningen till ett väckelsemöte.

Peter och bandet står chockade på scenen.

Oväntat gensvar

– Det var häftigt alltså. Ingen hade väntat sig ett sånt gensvar. Jesper Nordenström som spelar introt berättade att han nästan började gråta när han slog an tangenterna och hörde det där enorma jävla tjutet. Hela Cirkus stod ju upp. Vuxna män grät. Alla jag pratat med var helt tagna på sängen.

Frun som terapeut

Tre veckor senare är allt över och den utsålda turnén en succé.

Hyllad av kritikerna. Älskad av fansen.

Men bakom ytan har konserterna varit en kamp som fick Peter att ta med sin fru Monika som stöd.

– Jag behövde den tryggheten. Man kan säga att hon var terapeut för sångaren. Turnén var tuffare än vad jag trodde. Jag hade räknat med att nervositeten skulle vara borta till premiären men det lossnade bara lite till sista giget. Nu är det skönt att det är över.

Pressen och de intensiva spelningarna fick en oväntad effekt.

– Jag gick ner 6 kilo på turnén. Det är ett bra tips. Inget kröka och bara kuta runt på scenen, säger Peter och ler:

– Nu har jag gått upp det igen.

FAKTA

LeMarc om ...

... att turnera igen:

”Jag kommer nog att spela igen, men jag vet inte när. Någon turné i år blir det i alla fall inte. Just nu känner jag att det var kul och skönt att jag fixade det. Det var en häftig sväng. Mersmak vet jag inte, det får komma någon platta till eller två så man har något nytt att komma med i så fall. Vi kanske ses om 14 år.”

... framtiden:

”Jag har ingen aning om vad jag ska göra framöver. Det är faktiskt riktigt skönt att inte ha något inskrivet i kalendern. Tror att jag ska resa nästa år, finns några ställen som jag har velat till men aldrig fått chansen att åka till. Resa, lyssna på plattor och dricka whisky. Johan Lindström snackar om att vi ska åka till något hus och spela in, men då måste jag sätta mig och skriva nya låtar. Där är jag inte än.”

... språngmarscherna ut i publiken:

”Mitt jobb är att få alla i hela salongen att känna att de sitter på första raden. Språngmarschen och att sjunga i publiken är ett sätta att avdramatisera hela scengrejen. Få bort den där glasväggen som ska finnas där. Ett sätt att säga att vi gör det här tillsammans. Det måste ha varit som en 49-årig adhd-unge som kutar runt på golvet likt en Duracellkanin. Många hade nog förväntat sig en stilla viskväll när de satt där med kappor i knät.”

Peter LeMarc

Namn: Peter LeMarc.

Ålder: 49 år. Yrke: Artist.

Familj: Frun Monika, 52, dottern Cecilia, 21, och sonen Marc, 23.

Bor: Villa i Bagarmossen, Stockholm.

Inkomst: 191 682 kronor (tax. år 2007).