Hollywood blir blågult 2008

Mats Strandberg anar tecken på en svensk filmvåg.

NÖJE

Bioåret börjar ta form, och Söndags nöjeskrönikör anar tecken på en svensk våg i Hollywood.

Debut med romantisk rysare

Joel Bergvall och Simon Sandqvist regisserade Tuva Novotny och Gustaf Skarsgård i ”Den osynlige” 2002, och det blev deras biljett till drömfabriken. Regissörparets Hollywood-debut ”Possession” är en romantisk rysare. Två bröder tycks ha bytt kropp med varandra efter en svår bilolycka, vilket minst sagt konfunderar den enes flickvän, spelad av Sarah Michelle Gellar. Efter succén för Mikael Håfströms ”1408” har det pratats om en eventuell svensk skräckvåg i Hollywood – låt oss hoppas att vi kan leverera. Premiär i USA 29 februari, inget svenskt datum satt ännu.

Renck: Hyllad filmdebut

Johan Renck har gjort videos till bland andra Madonna, Kylie och Robbie Williams, men hans långfilmsdebut ”Downloading Nancy” är allt annat än glammigt MTV-speedad. Istället är det ett våldsamt, svart drama om en kvinna som lejer en man för att ta livet av henne. Filmen har fått bra förhandskritik och är utvald att visas på den prestigefyllda Sundance-festivalen denna månad.

Stjärnroll för Malin Åkerman

”27 dresses” är en romantisk komedi där ”Grey’s anatomy”-stjärnan Katherine Heigl spelar en kvinna som varit brudtärna 27 gånger, men aldrig fått gifta sig med mannen hon älskar. Han ska i stället gifta sig med hennes syster, spelad av svenska Malin Åkerman. Amerikansk press har kallat henne ”den nya Cameron Diaz”, och den här filmen verkar klippt och skuren för att bevisa det. Svensk premiär 28 mars.

Hemliga herrarna Håfström och Hallström

Våra två mest kända regissörer arbetar under stort hemlighetsmakeri i Hollywood. Lasse Hallström gör bland annat en ny film med Richard Gere (att senaste samarbetet ”Bluffen” floppade har alltså inte avskräckt någon av dem). Men nästa Hallström-film att hamna på vita duken tycks bli ”Sammy”, där en kvinna som kan prata med djur blir betuttad i en man som kan prata med döda människor. Premiär under 2008.

Mikael Håfström förbereder dramat ”Shanghai”, en mordgåta under andra världskriget med John Cusack och Gong Li i huvudrollerna. Premiär 2009.

ABBA-musikal på vita duken: "Mamma Mia!"

Under 2000-talet har musikalerna fått ett uppsving i Hollywood, så det var bara en tidsfråga innan ABBA-frossan ”Mamma Mia!” fördes från tiljorna till bioduken. Det är en stjärnspäckad filmatisering: Meryl Streep tar ton och backas upp av Stellan Skarsgård, Colin Firth och Pierce Brosnan. Svensk premiär 11 juli.

Moodysson och storstjärnorna

Michelle Williams (från bl a ”Brokeback Mountain”) och Gael Garcia Bernal spelar huvudrollerna i Lukas Moodyssons kommande internationella debut ”Mammut”, om ett framgångsrikt New York-par som reser på semester till Thailand, där mannen inser att han måste förändra sitt liv. Moodysson själv säger att filmen ligger närmare ”Tillsammans” och ”Lilja 4-ever” än hans senaste experimentella alster. Svensk premiär i september.