Fördes akut till sjukhus

Nu tvingas Lönndahl ställa in

Foto: Henrik Hansson
HJÄRTPROBLEM Lasse Lönndahl kommer inte att delta i den stora schlagershowen på Berwaldhallen i Stockholm på torsdag.
NÖJE

Lasse Lönndahl, 79, har drabbats av hjärtproblem.

Den folkkäre sångaren fördes akut till sjukhuset i söndags.

Nu tvingas han ställa in alla åtaganden.

Mannen som kallas ”Sveriges äldsta tonåring” börjar känna av sina 79 år.

I söndags drabbades Lasse Lönndahl av akuta smärtor i bröstet och fördes i ilfart till Södersjukhuset. Där fick han stanna i ett dygn.

– De har kollat hans hjärta, sett så att allt pumpar ordentligt, och undersökt så att han inte hade fått en hjärtinfarkt, säger hans dotter Helene Gedda, 28.

Ingen schlagershow

Han tvingas nu ställa in sin medverkan i den stora schlagershowen på Berwaldhallen i Stockholm på torsdag. Där skulle tio kända schlagerartister samlas i en nostalgikväll.

Hjärtklaffsoperation

– Han orkar tyvärr inte. Jag kan ju inte tala för honom, men om jag var i hans ställe så skulle jag vilja ta det lugnt, säger Helene Gedda.

Lasse Lönndahl har haft problem med sitt hjärta i ett par år. 2006 tvingades han till en stor hjärtklaffsoperation.

– Men han har aldrig riktigt fått tillbaka all sin kraft efter det. Vi trodde att det skulle bli bättre, men det har varit lite halvt som halvt ända sedan dess, säger dottern.

Dessutom drabbades Lasse av en dubbelsidig lunginflammation för drygt ett år sedan. Även den känner han fortfarande sviterna av, berättar dottern.

– Det är ju så här när man har en pappa som är 79 år. Men jag är jätteglad att han har varit så pigg som han är fram tills nu, och hoppas att han snart kryar på sig, säger hon.

FAKTA

Slog igenom 1947

Född i Stockholm, blv solist i Stockholms gosskör i slutet av 1930-talet.

Medverkade i Aftonbladets revy ”Vi som vill opp” på China 1947 och spelade in sin första grammofonskiva, ”Tangokavaljeren”, med Thore Ehrlings orkester 1949, vilket också blev hans genombrott.

Blev stor tonårsidol under 1950-talet blev han en stor tonårsidol med bland annat ”Cindy min Cindy”, ”Volare” och ”I dina kvarter”.

Blev fyra år i rad (1956-1959) vald till Sveriges populäraste sångare av Aftonbladets läsare och blev den allra första ettan på Svensktoppen med ”Midnattstango”1962. På Svensktoppen hade han sedan 35 låtar på listan mellan 1962 och 1972.

Har genomfört över 50 stora folkparksturnéer och är en av Sveriges mest sedda live-artister någonsin.

Källa: Wikipedia.