LYFTET

Schyffert tog svensk stand up i kragen

1 av 7
på tå Med Henrik Schyffert i spetsen har svensk stand up blivit hetare än någonsin. ”Att få folk att släppa arslet ur ’Let’s dance’-soffan för att gå och se något som kräver att man lyssnar och är intellektuellt på tå och gör egna associationer – det är en fantastisk omvändning. Att vi långsamt lyckats övertyga folk”, säger han.
NÖJE

Han hade hånat genren. Fnyst åt skämten.

Stand up i Sverige var mer utskrattad än något att ha kul åt.

Då klev Henrik Schyffert på tåget – och styrde genren mot succé.

På pappret såg Henrik Schyfferts väg in i den då bespottade stand up-scenen ut som en enkel biljett. Den ironiska generationens nestor riskerade att falla tungt – från Killinggängets kreddtron rakt ned i den smutsiga pajasbrunnen.

– Jag visste ju att genren hade låg status just då. Det var därför jag gjorde det. Är det någon som säger det där är det töntigaste man kan göra och att jag inte kommer att klara av det – då är det det jag ska göra. Det är min sjukdom som jag har i huvudet, säger Henrik Schyffert, 40.

Men komikern hade fler skäl till att vidga sin arena.

Året var 2002 och Schyffert var just hemkommen från New York där han bott tillsammans med familjen.

Han var pank. Ett år med en dollarkurs på 13 kronor hade grävt hål i kassan och Schyffert kom plötsligt till en insikt – alla hans inkomster kom från jobb tillsammans med andra.

Han var på väg att bli farsa igen. Och hans lönekuvert styrdes av om kollegor som Robert Gustafsson, 43, hade tid eller inte.

”Skulle bomba”

Med en stand up-kurs och några trevande framträdanden i New York i ryggen började han bygga sin karriär som ståuppare.

– Jag räknade med att jag skulle bomba 50 gånger innan jag skulle bli hyfsad. Varje gång jag gick upp på scenen och det blev helt tyst och folk buade kryssade jag av: ”Vad bra. Då är det 49 gånger kvar”.

Mentorn Pontus Enhörning, 49, släpade runt Henrik Schyffert i Sverige. Oannonserad kastade han ut debutanten handlöst – som blev tigermat på småstädernas krogar och ölhak.

– Det gick jättedåligt och det var hemskt. Det här var innan allt vände och då handlade det mer om att vara jättefull och skrika elaka grejer åt han som står på scenen. Det var väldigt stökigt under den perioden – mikrofonen funkar inte, nån ska slåss, det är nån svensexa och man ska ta på nån glödlampa i en bh, säger han.

I par med Wahlbeck

Schyffert jobbade hårt och målmedvetet vidare.

2004 blev resesällskapet i stället vännen Peter Wahlbeck, 45, som hade storslagna planer för den gemensamma turnén.

Men Schyffert fick dra skruvade skämt om att ligga med älgar inför halvtomma konserthus i Norrland.

Publiken var skeptisk och succén uteblev.

– Det svåra har varit att få folk att förstå vad man är för karaktär. I det där läget hade jag ingen över huvud taget. Folk mindes nån som stod och var larvig i ”Nilecity” och jag är inte den personen i dag. Men jag var alldeles för tidigt ute, jag kunde ju inte riktigt vid det laget, säger Henrik Schyffert.

Först 2006, fem år efter sitt första framträdande på klassiska Stand Up NY på Upper West Side, började Schyffert känna sig trygg i formen. Och han hade börjat skissa på sin kommande jättesuccé: ”The 90’s – ett försvarstal”.

– Det här var väldigt mycket en terapigrej för mig själv. Jag lovade mig själv att innan 2007 var slut skulle jag göra en monolog där jag pratade om mig själv – på riktigt. Jag tänkte att jag spelar på några småteatrar så har jag spräckt nollan. Det fanns ingen tanke på att det skulle bli en stor konsertturné.

”Så jävla luttrad”

Det blev det. En ständigt förlängd turné som kantas av utsålda teatrar och ständiga toppbetyg.

Själv tar Schyffert succén med showen och svensk stand up med en sällsynt sans.

– Jag är så jävla luttrad. Inga hajper biter på mig. Det går lite upp och sen går det lite ner, men det är ingen fara.

FAKTA

SCHYFFERT OM ...

... sin ambitiösa stand up-satsning:

”Jag hade ögonen extra mycket på mig. Man kan ju tycka att det är enkelt att vara tv-gubbe innan. Men man får fem minuter gratis, sen måste man vara jätterolig. Annars börjar folk sms:a om man inte levererar. Så jag var extra noga med att verkligen ha något att komma med eftersom jag hade så mycket baggage.”

... sammanhållningen inom svensk stand up:

”Jag har jobbat i många andra branscher och varit med när folk har stämt om gitarrerna för bandet som ska gå på efteråt. Sett hur folk snackar skit om varandra på Dramatenrestaurangen. Så är det inte i stand up. Har du själv ställt dig upp och dött på en scen så vet du hur hemskt det är. När du ser någon annan göra det så vill man bara ta hand om dem. Jag är övertygad om att den bra sammanhållningen beror på det.”

Det här är stand up

De första fröna till stand up såddes under slutet av 1800-talet, då främst i form av publikuppvärmning och pausunderhållning. Komikerna berättade skämt om stereotyper i samhället och utövarna var alla ifrån Mark Twain till cirkusclowner.

Stand up som vi känner den i dag utvecklades i USA i slutet av 1950-talet. En ung generation komiker gick åt allt mer politiska och sexuellt relaterade ämnen – med frispråkiga pionjärer som Mort Sahl och Lenny Bruce i spetsen. Stand up gick från snabba skämt och oneliners till längre monologer. Ofta kryddade med svart humor och vass satir. Scenen exploderade i USA under 70-talet med stjärnor som Richard Pryor, George Carlin, Steve Martin och Bill Cosby. Senare kända komiker är bland andra Eddie Murphy, Chris Rock och Eddie Izzard. Till Sverige kom humorformen först i slutet av 80-talet.

Stand up behandlar ofta aktuella ämnen och den personliga sfären, gärna utifrån utlämnande självupplevda erfarenheter. Fräckhet, utmaning och rena skamgrepp på publiken hör till vanligheterna. Enkelheten är ett signum. En mick, en scen och en komiker är allt som behövs och formen utövas företrädesvis i restaurang- och pubmiljö. Men också på tv, teatrar, konserthus och firmafester.

Källa: Nationalencyklopedin, Wikipedia, SUCK.

FAKTA/SCHYFFERT

Namn: Henrik Schyffert. Ålder: 40 år. Familj: Fru Bea, och barnen Janne, 8, och Ove, 5. Bor: Hus i Bromma. Inkomst: 1 655 500 kronor (taxeringsåret 2007). Aktuell: Spelar sin enmansshow ”The 90’s – ett försvarstal” under våren och hösten.