Aftonbladet
Dagens namn: Emil, Emilia
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

”Klart att man blir rädd”

Nûjen om den mörka sidan av stand up: Jag har mordhotats flera gånger

skolhumor Özz Nûjens kollega Jakob Nyqvist håller sista lektionen för vårens kull av nya komiker på humorskolan Stand up star. För två år sedan satt Björn Gustafsson och Petra Mede i samma skolbänk.   skolhumor Özz Nûjens kollega Jakob Nyqvist håller sista lektionen för vårens kull av nya komiker på humorskolan Stand up star. För två år sedan satt Björn Gustafsson och Petra Mede i samma skolbänk. Foto: MADELENE SÖDERBLOM

Sverige står upp – för svensk stand up. I går berättade Aftonbladet om Henrik Schyfferts braksuccé och hur humorformen gick från att vara bespottad till bejublad. I dag handlar historien om rektorn som fostrar morgondagens komiker.   Han äger klubbar, driver stand up-skola och har varit Björn Gustafssons rektor.

Men vägen till toppen har kantats av hundår, påhopp och ständiga mordhot.

– Det var fruktansvärt i början men jag vägrade ge upp, säger komikern Özz Nûjen, 32.

”Jag har fått samtal. jag har fått brev. När jag jobbade på Sveriges Radio fick jag minst ett brev i veckan. Det var mycket 'akta dig din jävel, vi ser dig'. ”   ”Jag har fått samtal. jag har fått brev. När jag jobbade på Sveriges Radio fick jag minst ett brev i veckan. Det var mycket 'akta dig din jävel, vi ser dig'. ” Foto: MAGNUS SANDBERG

Februari 2006.

I en artikel i Aftonbladet berättar nyblivne rektorn Özz Nûjen om Stand up star – en skola där han och bland andra kollegan Jakob Öqvist, 37, ska lära ungdomar att bli komiker:

– Det finns ett sug efter nya förmågor. Vi hoppas att vi ska fostra några av nästa generations komiker.

Då virvlade skepsisen i luften utanför skollokalerna på Götgatan i Stockholm.

Nästan på dagen två år senare kliver den redan uppmärksammade Björn Gustafsson in i tre miljoner Melodifestivalhjärtan.

En resa som gått via Özz Nûjens Stand up Star.

”Vilka fan är ni”

– I början fick vi höra saker som: ”Vilka fan är ni som ska lära folk humor”. Björn skulle ha lyckats i alla fall. Men succén betyder att vi fick rätt och att vi får folk att skratta, säger Özz Nûjen.

I dag är det svårare att göra sig lustig över hans och kollegornas komikerskola.

Av första årskullens tio elever försörjer sig sex av dem på stand up. Ytterligare två är på gång.

– Vi är jättestolta över Björn, jättestolta över Petra Mede och över de som det kommer att gå bra för framöver. Det finns inget roligare än att få folk att tjäna pengar. Då blir alla glada. Men jag skulle ha varit lika stolt även om det inte hade gått så bra. Bara för att syftet fint, säger han.

Började 1999

I dag är Özz en av motorerna inom svensk stand up. Skolan är bara ett av hans initiativ sedan han själv hoppade på stand up i maj 1999. Tillsammans med Klas Åkerblom och komikerna Jakob Öqvist och Janne Westerlund äger och förvaltar han Stockholm comedy klubb. Därifrån har en rad olika projekt blommat ut. Som skolan, tv-programmet ”Stockholm Live”, Svenska standup-galan, utomhusfestivalen Skrattstock och Åkerbloms klubb Bungy comedy, där fullständiga nybörjare får chansen att prova stand up för allra första gången.

Nu frodas svensk stand up som aldrig förr.

Men när Özz tog sina första steg var läget ett annat. Humorformen var på dekis och den första tiden blev tuff.

– Jag levde på nudlar i två och ett halvt år. Det var fruktansvärt i början men jag vägrade ge upp. Jag jobbade som ett as. Sen undrade alla var jag kom ifrån när jag började med Stockholm Live. Va fan, jag har ju kämpat och inte haft mat på bordet! Jag höll ju på att dö på kuppen.

Nu har han snart tio år i branschen bakom sig. År av kontroversiella skämt som bland annat renderat ett rekord i anmälningar till Granskningsnämnden för ett sexskämt om personer med Downs syndrom i P3:s ”Programmet som fortfarande inte får kallas bögradio”.

Tänjer på gränserna

– Men jag har aldrig blivit fälld! Det är väldigt viktigt. Som stand up-komiker handlar det om att tänja på gränser. Och själv är jag kurd – vi har inget land så jag har inga gränser alls, säger han och skrattar.

Men det kostar att tänja gränser.

För några veckor sedan fick han ett anonymt hot inför en spelning i Södertälje. Och nyligen fick han försvara sina religiösa skämt inför två argsinta män av arabisk härkomst på en fotbollsmatch. De vägrade acceptera att han skämtade om islam – trots att Özz berättade att han själv är muslim.

– Jag har blivit mordhotad flera gånger. Jag har fått samtal. Jag har fått brev. När jag jobbade på Sveriges Radio fick jag minst ett brev i veckan. Det är mycket ”akta dig din jävel, vi ser dig” hit och dit. Det klart att man blir rädd, man är inte mer än människa. Men skulle jag varit riktigt rädd skulle jag aldrig ställt mig på en scen. Sju av tio dör hellre än kliver upp på scen.

Åker snålskjuts på Björn

Förra året tog Özz med sig den då relativt okände Björn Gustafsson på turné. Den gången var det Özz och andra namnkunniga komiker i Stockholm Live-klanen som lockade biljettköparna.

I höst ger sig Özz, Björn Gustafsson, Måns Möller och Soran Ismail ut på gemensam turné. Och nu är cirkeln sluten.

I september är det rektorn som åker snålskjuts på sin gamla elev.

– Förra gången sålde vi ut och han var inget namn. Nu har vi sålt 90 procent av biljetterna – tack vare Björn. Det är så den här branschen funkar. På samma sätt som Lennie Norman och grabbarna hjälpte mig när jag började, säger Özz.

Komikernas stand up-minnen

    Svensk stand up:s tidiga år var tuffa. Lennie Norman, 59, minns särskilt en katastrofhelg i Åre tillsammans med Babben Larsson, 51. ”I början gjorde jag såna bombningar att det knappt går att beskriva. Vi var utsatta för såna jävla haverier.

Första kvällen i Åre var det fem personer i publiken i en lokal för 600. Nästa dag var det skitmycket folk – med det hade varit world cup-tävling i puckelpist så bara ungefär 20 av dem var svenskar. Efter den helgen hoppade Babben av vårt gig som vi hade i Stockholm måndagen efter. Hon var så knäckt av det här totala fiaskot att hon inte pallade att gå upp på scen.”

    Johan Rheborg, 44, gjorde sin stand up-debut för två år sedan. ”Det var fruktansvärt. Henrik Schyffert hjälpte mig, han är väldigt dominant och sparkade på mig och sa: ”Nu är det bara att gå upp”. Det gick bra, men jag kan inte minnas när jag var så nervös. Och då har jag ändå gjort grejer på Ullevi inför 50 000 personer.”

    Johan Glans, 34, började med stand up i slutet av 90-talet och minns särskilt ett av de tidiga gigen. ”Det var jag och David Batra på en liten krog i Helsingborg. Publiken var två alkoholister och Davids föräldrar. Det var en ökenvanding, men vi var tvungna att köra ändå för Davids föräldrar hade åkt hela vägen från Lund för att se oss.”

    Henrik Schyffert, 40, minns sitt allra första stand up under sitt år i New York. ”Det var fruktansvärt. Jag var jättenervös. Jag hade fem minuter och jag minns ingenting av mina grejer. Det var bland det värsta jag har gjort. Men det gick okej. Jag fick två, tre skratt och tre, fyra grejer dog. Men det var perfekt för mig att uppträda i NY. Jag ljög och sa att jag var rörmokare och kunde göra bort mig hur mycket jag ville. Utan att någon brydde sig. Jag slapp ha någon bloggare från JMK som hade åsikter om mig.”

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet