”Det var sekunder från en katastrof”

Robert Wells om sin för tidigt födde son – och rädslan för att förlora sin fästmö

Foto: Lotte Fernvall
skänker pengar ”Min son föddes tio veckor för tidigt. Jag förstår oron man kan känna och vet hur skört det kan vara”, säger Robert Wells som har donerat en halv miljon kronor till en ny transportkuvös till för tidigt födda barn.
NÖJE

Hans son kom till världen alldeles för tidigt och den akuta förlossningen har satt sina spår.

– Vi vågar inte skaffa fler barn, säger Robert Wells till Aftonbladet.

Nu har han donerat en halv miljon kronor till för tidigt födda barn.

VID KUVÖSEN Ann Edner, överläkare på neonatalavdelningen på Karolinska Universitetssjukhuset (var även läkare åt Robert Wells för tidigt födde son), Robert Wells, lilla Alma och Almas mamma Anna Olin.

När Robert Wells fästmö Maria Sköld väntade parets andra barn för tio år sedan satte värkarna igång tio veckor för tidigt.

Efter tre oroliga dygn på sjukhus fick paret åka hem, men de hann inte långt.

– Min fästmö började störtblöda, det var chockartat. Jag har nog svenskt rekord mellan St Eriksgatan och Karolinska, säger musikern Robert Wells.

Han körde i ilfart tillbaka till Universitetssjukhuset och säger att han var väldigt orolig över att förlora sin son.

Moderkakan lossnade

– Jag var även rädd för min fästmös skull. Moderkakan lossnade och det var sekunder från katastrof. Men vi hade tur och allt gick bra.

Den nyfödda pojken vägde 1,9 kilo och fick tillbringa sin första tid i kuvös.

Upplevelsen gjorde stort intryck på Robert Wells. Han engagerade sig i stiftelsen Tummeliten som stödjer forskning om omvårdnad av för tidigt födda barn.

”Fantastiska grabbar”

Under en välgörenhetsturné i Tyskland 2007 samlade han in en halv miljon kronor till en ny transportkuvös som i går invigdes på neonatalavdelningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

Den dramatiska förlossningen har även satt sina spår i privatlivet.

– Vi vågar inte skaffa fler barn. Det är ju inte bara barnet som kan råka illa ut, mamman kan råka illa ut också. Men vi har ju två fantastiska grabbar som är tio och tolv och det räcker ju till, säger Robert Wells.

FAKTA

TVÅBARNSFAR

Namn: Robert Wells. Ålder: 46. Familj: Förlovad med Maria Sköld, 43. Tillsammans har de sönerna Oscar, 11, och Theodor, 10. Bor: Kungsholmen i Stockholm. Inkomst: 1 004 500 kronor (taxeringsår 2006).

TUMMELITEN

Stiftelsen Tummeliten är en ideell förening. Den stödjer forskningen och omvårdnaden av de allra minsta för tidigt födda barnen.