Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet

Körduellen kan börja

Körkarlar Joacim Cans och Brolle laddar för sista striden.   Körkarlar Joacim Cans och Brolle laddar för sista striden. Foto: BJÖRN LINDAHL

    I kväll är det final i TV 4:s lördagsunderhållning ”Körslaget”. Boden möter Mora – i en sprakande pop- och rockshow.     Aftonbladet ställde några frågor till körledarna Joacim Cans och Brolle, för att se vem av dem som behärskar körämnet bäst. Enväldig domare var ingen mindre än ”Körslagets” uppfinnare: sångpedagogen Caroline af Ugglas.

Caroline af Ugglas.   Caroline af Ugglas.

KÖRFÖRHÖRET

Med Caroline af Ugglas

1. Varför är körsång bättre än solosång?

Brolle: En låt kan få en helt ny riktning med hjälp av körsång. Den blir maffigare, man kan köra tre- och fyrstämmigt. Körsång lyfter de flesta låtar.

Joacim Cans: För att det finns en gemenskap, man gör någonting tillsammans. Som solist är man Zlatan, som håller på ensam och dribblar. Det bli inte så kul i längden.

Af Ugglas: Joacim får en poäng. Han använder en väldigt bra metafor.

2. Vad behöver man för att bli en bra körsångare?

Brolle: Dels måste man vara tonsäker, men man behöver också kunna lyssna på varandra. Det är viktigt att det blir en bra sammanhållning i kören, så att rösterna passar ihop.

Joacim Cans: Tålamod och ett bra musiköra. Du måste lyssna på vad de andra gör så att du själv kommer rätt. Tjugo Zlatan i en kör låter fruktansvärt.

Af Ugglas: Poäng till Brolle. Tjugo Zlatan behöver inte alls låta så fruktansvärt, det skulle kunna bli asrockigt.

3. Det absolut svåraste med körsång är ...

Brolle: Att inte tappa sin egen ton om man står bredvid en tenor, till exempel. Att inte påverkas av det man hör i andra örat.

Joacim Cans: Att läsa de förbaskade noterna, jag ser bara om det går uppåt eller neråt. Och att få gruppen att visa respekt inför körledaren. De ska vara tysta när de ska vara tysta och sjunga när de ska sjunga!

Af Ugglas: Brolle får poäng igen. Det är bättre att lära sig sjunga på gehör, man ska inte behöva ha noter inom pop och rock.4. Du vet att din kör gjort ett oförglömligt framträdande när ...

Brolle: Allt är i fas: både sången, koreografin och känslan i ögonen. Så var det när vi körde ”Burning love” förra helgen. Magiskt.

Joacim Cans: Varenda hårstrå på kroppen reser sig och drar åt olika håll. En fantastisk upplevelse, som jag fick vara med om när vi gjorde ”Oh fortuna”.

Af Ugglas: Här måste båda få poäng. Ingen säger något felaktigt.

5. Varför engagerar körsång så mycket?

Brolle: För att man har kul när man sjunger i kör. Det är en kombination av att umgås och sjunga.

Joacim Cans: Körsång kanske är 50 procent musik, men den viktigaste delen är ändå gemenskapen. Att man har något gemensamt att samlas och skapa en vänskap kring.

Af Ugglas: Poäng till båda igen. De säger ju exakt samma sak.

6. I kväll vinner din kör ”Körslaget” eftersom ...

Brolle: Vi har den bästa sammanhållningen. Vi är ett skönt gäng som har roligt tillsammans – och dessutom är talangfulla.

Joacim Cans: Vi har en bredare kör. Vi har den ungdomliga entusiasmen kontra de äldres lite mer mogna och trygga inställning. Vi har – ända sedan program ett – bevisat att vi är en fantastiskt kompetent kör.

Af Ugglas: Här får Joacim min poäng. Jag håller med honom. Hans kör är bäst. De har mer attityd och energi än Brolle och hans gäng.

Af Ugglas korar sin körkonung

Vem vinner?

Hammerfall-sångaren Joacim Cans.

Motivering: Joacims kör har mer energi och utstrålning. De vågar ta i ordentligt, de rockar. Även sångtekniskt är de bättre. Det händer mer när de sjunger, det är större tryck. Brolles kör ligger och

småputtrar medan Joacims kokar.

TOTALT:

CANS: 4

Brolle: 4

Körfinal 0 dagar kvar

Kjell ”Brolle” Wallmark, ledare Boden-kören  Dagens schema: ”Vi kommer till studion vid 11–12, sen är vi där hela dan. Det blir rep, genrep och sen direktsändning klockan 20. Jag tror det blir en skön kväll med bra stämning. De andra kördeltagarna kommer ju också.”

  Läget i laget: ”Det är bättre än någonsin. Jag har aldrig ryst så mycket som på repet i torsdags. Det finns någonting extra i min kör just nu. Och hälsan är bra. En tjej har varit lite förkyld, men hon är på bättringsvägen.”

  Kommentar: Brolle säger att han är glad att inte vara förhandstippad vinnare, att han slipper känna sig pressad. Men nog verkar han lite skakig ändå. Försöker han dölja sina och körens svagheter, månne?

Joacim Cans, ledare Mora-kören

  Dagens schema: ”Ingen aning. När jag kommer ner hit släpper jag allt vad ordning och reda heter, det får andra ta hand om. Men på ett ungefär är det väl frukost vid 10, på plats vid 12 och sen full fart med genrep, klädprovning och smink. Innan sändning försöker jag få en timmes sömn i soffan.”

  Läget i laget: ”Vi har en komplett uppställning. Några är väl lite slitna i hals och stämband, men det är ingenting som kommer att påverka. Det beror bara på trötthet och går bort om man vilar.”

  Kommentar: Cans är lugn som en filbunke. Att han är förhandstippad vinnare tar han med en nypa salt – och har fått kören att göra detsamma. Ingen press i Moragänget, alltså.

Så röstar du ikväll

1. Team Brolle

Musik: Körens eget val. ”Think” (Aretha Franklin)

Telefonnummer: 099 414 01

Sms: Skicka BROLLE till 72 4002. Team Cans

Musik: Körens eget val. ”Bohemian rhapsody” (Queen)

Telefonnummer: 099 414 02

Sms: Skicka CANS till 72 4003. Team Brolle

Musik: Tittarnas val. ”Suspicious mind” (Elvis Presley)

Telefonnummer: 099 414 01

Sms: Skicka BROLLE till 72 4004. Team Cans

Musik: Tittarnas val. ”Oh fortuna” (Carmina Burana)

Telefonnummer: 099 414 02

Sms: Skicka CANS till 72 4005. Team Brolle

Musik: "Living on a prayer” (Bon Jovi) Båda körerna sjunger samma låt.

Telefonnummer: 099 414 01

Sms: Skicka BROLLE till 72 4006. Team Cans

Musik: "Living on a prayer” (Bon Jovi) Båda körerna sjunger samma låt.

Telefonnummer: 099 414 02

Sms: Skicka CANS till 72 400Kostnaden för att rösta är 5,70 kronor per samtal, 5 kronor per sms samt eventuella trafikavgifter.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet