”Vi är inte rasister”

Fransk grupp backar efter skandalvideo

NÖJE

Justices video till låten ”Stress” har fått debatten att rasa i Frankrike.

Electroduon har själva avböjt att kommentera videon.

Tills nu.

– Videon var aldrig menad att stigmatisera bilden av förorten, skriver gruppen i ett öppet brev.

Foto: ANDERS DEROS.
Justice på scenen.

Som Aftonbladet.se kunde berätta i går har franska electroduon Justices video till ”Stress” startat en massiv våldsdebatt i Frankrike.

Franska polisfacket har höjt sin röst och krävt att videon ska totalförbjudas. I den våldsamma musikvideon visas ett ungdomsgäng från Paris förorter som drar in till stan och ger sig ut på en omfattande brottsräd. Ungdomsgänget misshandlar förbipasserande, tänder eld på bilar och rånar gamla tanter.

Justice själva har hittills vägrat att kommentera den kontroversiella musikvideon – som anklagats för att vara såväl rasistisk som våldsglorifierande.

Tills nu.

"Omöjlig att visa"

I dag tar Justice bladet från munnen, och skriver själva om videon till ”Stress” i ett öppet brev.

– Videon till ”Stress” kom från en enkel idé: Att göra en video som skulle vara omöjlig att visa – till en låt som omöjligen skulle kunna spelas på radio. Eftersom videon skulle vara ovisningsbar tog vi oss stora friheter med regin. Tanken var aldrig att vara chockerande för sakens skull – utan snarare att öppna upp för frågor och debatt, som film, litteratur och modern konst ofta gör, skriver Justice.

Gruppen medger att med en sådan inställning medföljer risken att bli misstolkad och satt i fel sammanhang.

– Vi var medvetna om att videon skulle vara kontroversiell. Men vi trodde aldrig att den efterföljande debatten skulle gå så långt att vi skulle befinna oss i en situation där vi behövde förklara och försvara oss i en sådan utsträckning som nu blivit fallet, skriver de.

Gaspard och Xavier från Justice passar även på att förtydliga budskapet med videon – samt slå ifrån sig alla anklagelser om att underblåsa rasismen i Frankrike.

– Filmen var aldrig menad att stigmatisera bilden av förorten, eller allt uppmuntra till att begå våldsbrott. Och den var definitivt aldrig menad att underblåsa rasism eller att fungera som ett verktyg för rasistiska idéer.

Läsarna: "Vass samhällskritik"

Aftonbladet.se:s läsare kunde under gårdagen rösta om sin åsikt kring Justices ”Stress”.

3119 personer deltog i omröstningen. Majoriteten, 47,9 procent av de röstande, ansåg att videon var vass samhällskritik. 21,9 procent att den var rasistisk, och 30,2 procent att den var en effekt av cynisk marknadsföring.