- Jag ska frossa i klädbyten

Lia njuter av det glamourösa livet i Cannes

Foto: JAN-OLOV ANDERSSON
SPELAR I FRANSK FILM Lia Boysen har en huvudroll i franska filmen ”Les Grandes personnes” som är utvald till Cannesfestivalen. ”Jag ska njuta av den häftiga och uppsluppna stämningen på festivalen, det är kul med glamour”, säger Lia Boysen.
NÖJE

CANNES. Först fick Lia Boysen, 42, en huvudroll i en fransk film.

Sedan blev den utvald till Cannesfestivalen.

- Det är för lite glamour i svensk film. Nu ska jag frossa i champagne och klädbyten en vecka, säger hon.

Filmen ”Les Grandes personnes” spelades in på Orust på västkusten förra sommaren. Lia råpluggade franska inför rollen som en svenska bosatt i Paris men på semester i Sverige.

”Det är fantastiskt”

- Jobbet var annorlunda. Långa tagningar. Regi på franska. Pressen, trycket, nerverna, jag tror inte att jag hade klarat det utan tjugo års erfarenhet. Fast franska stjärnan Jean-Pierre Darroussin sa åt mig att inte oroa mig, alla fransmän kommer att tycka att jag är exotisk.

Även svenske komikersuccén Björn Gustafsson har en biroll i filmen.

För några veckor sedan blev det klart att filmen blivit utvald till filmfestivalen, till sidosektionen Kritikerveckan.

- Man är uppvuxen med historier om Brigitte Bardot och andra i Cannes. Min skärmsläckare på datorn är en bild av Sophia Loren som lutar sig ut från en balkong i Cannes. Att då få komma hit med en fransk film är ju fantastiskt.

Så fort Cannesäventyret blev känt ringde Lia till sina klädskapande vänner Camilla Thulin, Lars Wallin och Ulla Andersson (före detta Jones) för att låna kläder.

Order om klädbyten

- De tycker att jag ska ha chica dagdressar och sedan galablåsor. Till det ett tiotal par skor. Och så har jag fått order att byta minst två gånger om dagen. Det blev en stor full resväska och så de dyraste klänningarna i handbagaget.

Filmen visas tre gånger. Sedan är det fester, intervjuer, möten med utländskt folk i branschen.

– Det blir oftast bäst om man inte bygger upp för stora förväntningar. Jag ska njuta av den häftiga och uppsluppna stämningen på festivalen, det är kul med glamour.

FAKTA

Fyra milstolpar i Boysens karriär

”FORDRINGSÄGARE”

PÅ TEATERN 1989

- Thorsten Flincks regidebut. Vi fick lysande recensioner. Källarteatern tog bara in 40 personer, men där satt hela branschen och jag fick väldigt mycket jobb på den föreställningen.

”DET NYA LANDET”

TV-SERIE 2000

- Min rollfigur hade så många, många sidor, det är sådana uppgifter som gör att man får visa vad man går för.

”NÄR MÖRKRET FALLER”

FILM 2006

- Har faktiskt just haft premiär i Italien, på över tjugo biografer. Det är häftigt. Filmen har berört många, det är många som tror att jag vann Guldbaggen för den, inte för ”Sök”.

”LES GRANDES PERSONNES”

FILM 2008

- Jag hade väl trott att den skulle få lite uppmärksamhet i Frankrike eftersom Jean-Pierre Darrousin var med, men Cannes, det hade jag inte räknat med.